Häämatkalla pitää päästä kauas pois kotoa ja lisäksi sellaiseen paikkaan, jossa on tarpeeksi lämmin, ja joka on tarpeeksi eksoottinen. Tyynenmeren saaret täyttivät parhaiten nämä vaatimukset joulu-tammikuussa. Fidžin bongasimme kohtuuhintaisten lentojen vuoksi, ja suuntasimme siis sinne kahdeksi viikoksi. Reissuun yhdistimme vajaan viikon Samoan vierailun, ja koko häämatkalle kertyi mittaa lentoineen päivineen reilut kolme viikkoa. Sopivan mittainen irtiotto arjesta, eikä näin kauas edes lyhyemmäksi ajaksi kannata matkustaa.
Fidžin Mamanuca- ja Yasawa-saaret levittäytyvät Fidžin pääsaaren Viti Levun länsipuolella, ja ne ovat suosittuja kohteita erityisesti australialaisten ja uusiseelantilaisten keskuudessa. Meitäkin veikattiin monessa paikassa ausseiksi. Kun kerroimme, että olemme Suomesta, kuulivat paikalliset usein, että Englannista. Pohjoiseurooppalaiset ovat näillä nurkilla erittäin harvinaisia vieraita.
Sekä Mamanucan että Yasawan saarille pääsee lautoilla. Lautat lähtevät Port Denaraun satamasta Nadin keskustan eteläpuolelta. Ne kiertelevät hotellisaarilla, mutta eivät useinkaan aja rantaan asti, vaan jättävät matkailijat kyydistä syvemmälle vesialueelle hotellin lähettyvillä. Kukin hotelli hakee sitten asiakkaansa omalla pikkuveneellä omaan rantaan. Joillain hotelleilla saattaa olla myös oma pikavene, jolla pääsee pääsaarelta suoraan hotellille. Tällainen hotellin oma pikavene oli ainakin selvästi nopein tapa meille, kun siirryimme Viti Levulta (pääsaari) Yasawan saaristossa sijaitsevaan Octopus Resort-hotelliin.
Vene- ja lauttakyydit ovat hinnakkaita, ja ne voivat maksaa ainakin 40-90 euroa per suunta. Tämä on lähes ainut keino päästä saarille. (Lentämälläkin on mahdollista liikkua, mutta emme nähneet kenenkään niin tekevän.) Bula-passin hintaa kannata verrata erikseen ostettavien lippujen hintoihin. Vene-ja lauttamatkojen aikana näkee kauniita saaristomaisemia, joten siirtymiset voi ottaa myös retkeilyn kannalta. Myös monilla päiväretkillä siirrytään ensin Nadista tai oman hotellisaaren edustalta nopealla lautalla varsinaiseen retken aloituskohtaan, joten pikalautat ovat suosittuja, joskaan eivät ainakaan tammikuussa mitenkään erityisen täysiä.
Kauneimmat saaret ja rannat sijaitsevat Yasawan saarilla. Me vietimme kolme yötä Waya-saaren Octopus Resort-hotellilla. Tällä hotellilla on oma pikavene, jolla pääsee reilussa tunnissa pääsaarelta hotellin rantaan. Lisäksi hintaan kuuluu kuljetus lentokentältä heidän käyttämäänsä satamaan, joka sijaitsee Lautokan kaupungin eteläpuolella. Tällä hotellilla on kaikkien muidenkin saarilla olevien hotellien tapaan panostettu vierailijoiden viihtyvyyteen, ja rannalla onkin vastassa tervetulolaulua soittava hotellin työntekijöistä koostuva yhtye, joka toivottaa turistit tervetulleiksi hotelliin. Pois lähtiessä samainen yhtye soittaa jäähyväislaulun.
Octopus-hotellin ranta on upea, ja vesi kirkasta ja turkoosia. Snorklata kannattaa, sillä rannan edustan riutta on kaunis ja siellä elelee paljon erilaisia värikkäitä kaloja. Me näimme myös merikilpikonnan, keihäsrauskun ja riuttahain. Hotellilta saa vuokrata ilmaiseksi snorklausvarusteita. Myös kanootin tai suppauslaudan lainaus kuuluu hotelliyön hintaan.
Koska saarten hotellien lähettyvillä ei ole muita ruokapaikkoja, on pakko syödä omalla hotellilla. Aamupala saattaa kuulua hintaan, mutta muut ruuat on sitten maksettava tämän päälle. Joillain hotelleilla (kuten myös Octopus-hotellilla) on kiinteä tietyn hintainen ruokamaksu, joka on pakko maksaa, jos aikoo yöpyä hotellissa. Octopus-hotellin ruokamaksu on kohtuullinen, n. 50€/hlö/päivä, ja se sisältää siis aamiaisen, lounaan ja illallisen. Joillain hotelleilla ruokamaksu on tuplasti korkeampi. Juomat täytyy maksaa vielä erikseen, mutta Octopusissa tarjolla oli koko ajan ilmaiseksi hyvää suodatettua vuorilta tullutta vettä.
Hotellilla järjestetään useita aktiviteetteja päivittäin. Osa on ilmaisia, osa maksullisia. Ehkä mielenkiintoisin aktiviteetti on kylävierailu. Tämä muutaman tunnin retki on ilmainen, ja se toteutetaan kävellen pienen vuoren toisella puolella olevaan paikalliseen noin 300 asukkaan kylään. Vierailu alkaa fidžiläisellä tervetuloseremonialla, johon kuuluu kavan eli tervetulojuoman nauttiminen. Juomaa ei onneksi ole pakko maistaa, ja hyvä niin, koska suomalainen vatsa ei välttämättä kestä ihan niin suurta bakteerikannan muutosta… Vierailulla pääsee myös käymään kylän koulussa. Rahalahjoituksia voi niin halutessaan jättää, ja vierailun lopuksi voi ostaa vaikka tuliaisia kotiin kyläläisiltä.
Mamanuca-saaret sijaitsevat lähempänä Nadia. Monet saaret ovat pieniä, ja niillä on vain yksi hotelli. Itse majoituimme kolmeksi yöksi Treasure Island-nimiselle saarelle ja hotelliin. Saaren ympäri kävelee 15 minuutissa. Hotelli on ihan kiva ja ruoka hyvää, mutta se on aika rajusti ylihinnoiteltu. Huoneet kaipaavat remontointia ja saaren ulkoalueiden puutarhat hiukan ehostusta, jotta 200 euron hintainen vuorokausihinta olisi kohtuullinen. Hintaan kuuluu vain aamupala, ja muut ruuat pitää maksaa vielä erikseen tähän päälle.
Treasure Islandin hotellin plussapuolia ovat hyvä uimaranta ja vapaina elelevät linnut ja lepakot sekä kilpikonnat ja fidžinleguaanit, joita voi käydä katsomassa ja jopa ruokkimassakin tiettyyn aikaan. Kilpikonnia kasvatetaan ja myös vapautetaan mereen, fidžinleguaanit puolestaan ovat suojeluksessa, sillä kyseessä oleva laji on uhanalainen.
Treasure Island on niin pieni saari, ettei siellä välttämättä montaa päivää viihdy. Me vietimme sielläkin kolme yötä, mutta olimme yhden päivän pois retkellä, jota suosittelemme kaikille Fidžin kävijöille. Kyseessä on Seaspray-niminen kokopäiväretki, jonka voi ostaa joko lautalta tai omalta hotellilta. Myös Nadista käsin on mahdollista toteuttaa tämä retki.
Seasprayn kohokohta on heti ensimmäinen käyntikohde eli rantautuminen Modrikin saarelle. Täällä kuvattiin aikanaan maailmankuulu Tom Hanksin tähdittämä Tuuliajolla-elokuva. Saari ei ole niin syrjäinen, kuin elokuva antaa ymmärtää, mutta todella kaunis paikka se on. Ranta on hyvä uimiseen, ja snorklatakin voi. Saarella oloon on retkellä varattu noin tunti aikaa.
Toinen käyntikohde on läheisen saaren kylä, jossa pääsee jälleen kerran fidžiläiseen tervetuloseremoniaan. Myös kouluun tutustuminen ja tuliaisostokset ovat ohjelmassa. Retken hintaan kuuluu myös lounas sekä juomia koko retken ajan. Lisäksi veneen kuusipäinen miehistö viihdyttää asiakkaitaan elävällä musiikilla aika ajoin retken aikana. Mukava retki kaiken kaikkiaan!
Vietimme kyllä huikeat kolme viikkoa Fidžillä ja Samoalla, noilla kaukaisilla Tyynenmeren saarilla. Vaikea sanoa, mikä paikka oli kaikkein mieluisin, eikä tarvitsekaan. Kaikissa käymissämme paikoissa oli omat hyvät puolensa. Maanosana Australia ja Oseania jätti meille vielä paljon nälkää, sillä olemme Fidžin ja Samoan lisäksi vierailleet vain Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Näihin molempiin voisimme matkustaa uudestaan, ja lisäksi on liuta maita, jotka kiinnostavat tulevaisuudessa. Haaveena on lähteä vielä jonain päivänä uudelleen pidemmäksi aikaa maailmalle, ja kohteina olisivat silloin muun muassa juuri nuo käymättömät Tyynenmeren saaret.
Ei ihan tavanomaisimpia nuo keltaiset vuokkokalat. Millaisessa kunnossa korallit olivat ja oliko pehmeitä koralleja vielä jäljellä?
Osa koralleista oli hyvässä kunnossa (Yasawan saaret), mutta paljon näkyi myös kuollutta korallia. Pehmeitä koralleja näimme pääasiassa Yasawan vesissä. Vanua Levulla on ilmeisesti Fidzin parhaat sukellus- ja snorkalusvedet, mutta siellä emme siis käyneet.