Kafuen kansallispuisto oli yksi reissumme pääkohteista. Afrikan suuret nisäkkäät ja muu eläimistö kiinnostavat kovasti. Erityisesti viiden suuren (norsu, puhveli, sarvikuono, leijona ja leopardi) näkeminen on aina mieleenpainuva juttu. Vaikka olemme kyseiset suuret elukat nähneet jo monilla Afrikan reissuillamme, ei niiden näkemiseen helposti kyllästy.
Leopardi on perinteisesti ollut viidestä suuresta se hankalin bongattava. Mahdollisuudet leopardin näkemisen olisivat Kafuen kansallispuistossa kuitenkin Sambian parhaimmat. Kafuen alueella elää myös norsuja, leijonia ja puhveleita, eli ns. neljä suurta olisi mahdollista bongata. Sarvikuonoja emme Kafuessa näkisi, sillä niitä ei koko Sambiassa ole tällä hetkellä yhtään. Toiveemme muiden suurten, erityisesti leopardin, näkemisestä olivat kuitenkin korkealla. Niinpä suuntasimme neljäksi päiväksi Kafuen kansallispuistoon.
Kaingu Lodge
Majapaikaksi valikoitui Kaingu Lodge, jonne saavuimme Livingstonesta pitkän ajopäivän päätteeksi juuri ennen auringonlaskua. Ystävällisen vastaanoton jälkeen pääsimme asettumaan leiripaikkaamme, sytyttämään nuotion sekä valmistamaan ja nauttimaan illallista Sambian pimeän lämpimässä illassa. Kun viimein pääsimme makuulle, emme kauaa ehtineet nukkua, kun automme ympäristön ruokailupaikaksi ottaneet urosnorsut aloittivat yöllisen rymistelyn. Ensimmäisen yön unet jäivät hieman vähiin, vaikka hauskahan se oli ”ensimmäisen” suuren nisäkkään puuhia seurata. No, pääasia, etteivät norsut jyränneet autoamme.
Kaingu Lodgella on tarjolla kolme leirintäaluepaikkaa sekä kuusi telttamökkiä. Kyseessä on ylellinen leirintäalue, sillä jopa leiripaikkoihin kuuluu oma WC, ulkoilmasuihku, astianpesupaikka, varjoisa katos sekä nuotiopaikka polttopuineen. Yövyimmekin kaikki neljä yötä tällaisella leiripaikalla automme katolla olevassa teltassa. Leiripaikan hinta on $28/hlö/yö. Mökki olisi kustantanut $630/hlö/yö. Hinta on all inclusive, eli se sisältää kaiken retkiä ja alkoholijuomia myöten. Jos yöpyy mökissä neljä yötä, on viides yö ilmainen.
Kaingu Lodge tarjoaa leiripaikassa yöpyjille mukavia retkiä kohtuuhintaan. Puolipäiväsafari maksaa $40/hlö. Jalkaisin tehtävä auringonlaskuretki kustantaa $25/hlö. Melomaan pääsee $40:llä ja veneretkelle $35:lla. Me osallistuimme safarille, auringonlaskuretkelle sekä melontaan. Kaikki hoitui hyvin ja oppaat osasivat asiansa. Näitä retkiä voimme siis lämpimästi suositella.
Myös aterioita on mahdollista ostaa, jos omatekoiset pöperöt alkavat kyllästyttää. Aamiainen ja lounas maksavat $15/hlö ja illallinen $35. Me taiteilimme jääkaapin puuttuessa kuivaruokien ja säilykkeiden kanssa, mutta viimeisenä iltana halusimme syödä kunnolla Kafue-joen kupeeseen rakennetulla tunnelmallisella laituriterassilla.
Liikkuminen Kafuen kansallispuistossa
Kafuen kansallispuistossa saa liikkua omin päin omalla autolla. Takaisin leiriin kannattaa tulla hyvissä ajoin ennen pimeän tuloa, mikä lokakuussa tarkoittaa noin klo 18.15 mennessä, jolloin aurinko laskee. Me teimme kahdestaan yhden pitkän omatoimisafarin. Starttasimme matkaan ennen klo 7:ää aamulla ja saavuimme takaisin leiriin hieman ennen viittä illalla.
Nelivetomaasturi on sopiva menopeli Kafuen kansallispuistoon. Näillä teillä ajellessa autossa on oltava maavaraa. Itse nelivetoa ei näin kuivan kauden lopulla juuri tarvita, sillä tiet ja pienet joenuomat ovat aivan kuivia. Kansallispuiston säännöissä ei kielletä teiltä poistumista, eli ilmeisesti siellä voi ajella missä vain. Jos ei halua ajaa omalla autolla, on mahdollista osallistua järjestetyille retkille. Järjestetyissä retkissä on se hyvä puoli, että niillä pääsee veneellä suoraan joen yli niin sanotuille pelipaikoille, joihin omalla autolla on melko pitkä matka.
Norsu
Suuresta viisikosta norsu on aina ollut se helpoin bongattava. Tämä maailman suurin maanisäkäs elää runsaslukuisena Kafuen kansallispuistossa. Lähimmät kohtaamiset norsujen kanssa tapahtuivat meillä Kaingu Lodgella. Norsujen reitit kulkivat aivan automme ohi. Ne pyörivät luonamme parina päivänä niin päiväsaikaan kuin yölläkin.
Bongailimme norsuja myös päiväsaikaan safareilla ympäri kansallispuistoa. Norsujen kanssa on täällä oltava tarkkana, sillä ne eivät turistien vähyyden vuoksi ole niin tottuneita ihmisiin. Varsinkin poikasten kanssa kulkevia norsunaaraita on syytä varoa. Tuntiessaan olonsa uhatuksi ne tekevät hyökkäyksiä kohti autoa. Silloin on syytä siirtyä etäämmälle ja antaa norsuille enemmän tilaa.
Leijona
Leijona on ehkä helpoiten bongattava kissapeto. Se on laumaeläin eikä säikähdä safariautojen läheisyyttä. Tuntuu hurjalta katsella tätä hurjaa petoa lähietäisyydeltä. Kahdestaan emme tohtineet täällä aivan likelle leijonia mennä, mutta safariautot kyllä menivät yllättävän lähelle niitä.
Kohtasimme leijonia Kafuen kansallispuistossa iltapäivän kuumuudessa pariinkiin eri otteeseen. Leijonat eivät jaksaneet välittää meistä juuri ollenkaan, niin kuuma oli. Ne vain odottelivat laiskoina iltasaalistuksen alkamista varjossa.
Leopardi
Suosikkimme suuresta viisikosta on ehdottomasti leopardi. Tämä upea kissaeläin on mahdollista nähdä Kafuen kansallispuistossa, ja leopardin bongaaminen olikin suurin syy Kafuen kansallispuistoon tuloon. Näimme kuin näimmekin niitä kahdella aamusafarilla. Emo kahden pennun kanssa puun varjossa oli huikea näky. Pennut luikkivat karkuun, mutta emo jäi vahtimaan ylös puuhun raahaamaansa impalasaalistaan. Toisena päivänä näimme samaiset otukset ja lisäksi kaksi muuta aikuista leopardia. Viisi leopardia siis kaiken kaikkiaan! Emme olleet uskaltaneet toivoa tällaista lopputulosta, sillä edellisellä Afrikan-reissullamme (Namibia-Botswana) näimme yhden leopardin vain vilaukselta. Onnemme oli selkeästi nyt kääntynyt!
Puhveli
Kafuen kansallispuistossa meidän oli mahdollista nähdä suuren viisikon sijaan niin sanottu suuri nelikko eli tämä kuuluisa eläinjoukko ilman sarvikuonoa. Lopulliseksi saldoksi jäi lopulta kuitenkin kolme suurta, kun emme yrityksistä huolimatta onnistuneet näkemään puhvelia. Onneksi olimme nähneet puhveleita aiemmilla Afrikan-reissuillamme, ja vielähän niiden näkemiseen tarjoutui tilaisuus myöhemmin tällä matkalla.
Muuta huomioitavaa
Kafuen kansallispuistossa on verrattain vähän turisteja, mikä on hyvä juttu. Toisaalta eläimet eivät ole tottuneet ihmisiin niin suuressa määrin kuin monissa muissa suosituissa Afrikan safarikohteissa, kuten Keniassa tai Etelä-Afrikassa. Kafuen kansallispuistossa ei ole käytännössä ollenkaan kävijöitä sadekaudella, mikä voi vaikuttaa asiaan. Monet eläimet, kuten antiloopit, säikkyvät yllättävän helposti safariautoja.
Sambia ja varsinkin Kafuen kansallispuisto ei upeasta eläimistöstään huolimatta ole massaturistikohde. Kun esimerkiksi Namibiassa, Keniassa ja Etelä-Afrikassa törmää kansallispuistojen alueilla ja muuallakin lukuisiin muihin turisteihin joka päivä, saattaa Kafuen kansallispuistossa huomata kurvailleensa koko päivän näkemättä juuri mitään muuta kuin eläimiä. Niinpä Kafuen kansallispuisto onkin toistaiseksi ollut yksi parhaista käymistämme Afrikan kohteista. Sen sijainti on sopivan syrjässä sivistyksestä, mikä luo omanlaisensa jännityksen vierailulle.
Lue myös postauksemme Etoshan kansallispuistosta Namibian reissulta vuodelta 2019!
Onpa upeita leopardihavaintoja! Leopardit ovat hienoja otuksia, joiden näkeminen on aina ainutlaatuista. Ja onhan tuo urosleijonakin mahtava ilmestys! Olin ajatellut, että South Luangwa olisi paras paikka leopardien näkemiseen, mutta toden totta, kylläpä niitä näyttää Kafuessakin olevan. Molemmat ovat joka tapauksessa paikkoja, joissa haluaisimme päästä käymään.
Leopardit kruunasivat kyllä onnistuneen reissumme 🙂 Kafuen kansallispuisto on jonkun nettisivun mukaan paras paikka bongata leopardeja Sambiassa, mutta ainahan se on tuurista kiinni. Näitä Sambian safarikohteita voi kyllä suositella, koska turisteja on vähemmän kuin monessa muussa Afrikan maassa. Uskomme, että nämä paikat olisivat myös teidän mieleen!