Skip to content
Kaikki maanosat -matkablogin otsikkokuva, jossa vanha Machu picchun Inkakaupunki.
Menu
  • Etusivu
  • Kaikki maanosat
  • Reissaajat
  • Mediakortti
  • Maat
  • Yhteistyökumppanit
  • Valmistelut
  • In English
Menu
Etualalla usvassa hehkuvat katuvalot ja taustalla Katara Towers puolikuun muotoinen rakennus.

Dohan yöllinen kaupunkikierros

Posted on 10.11.2024 by AnuPete

Dohan yöllinen kaupunkikierros on oiva tapa tutustua tähän Qatarin sykkivään sydämeen. Jos sattuu saapumaan välilaskulla Dohaan yöaikaan – kuten me lokakuussa Finnairin siivillä – kannattaa välilasku hyödyntää. Lentokentällä notkumisen sijaan suosittelemme kaupunkikierrosta, varsinkin jos Qatarissa ei ole tullut koskaan käytyä. Vierailu keskelle värivalojen loistetta, hiljaisena uinuvaan suurkaupunkiin, on hieno kokemus.

Kameleita lepäämässä yöllä, taustalla valaistu moskeija.

Varasimme neljän tunnin kaupunkikierroksen täältä. Saimme itse valita kellonajan, mutta retken kesto oli neljä tuntia. Lentomme saapuivat ja lähtivät niin, että ajoitimme retken klo 1:n ja 5:n välille aamuyöllä. Tavallisesti nukumme tuohon aikaan emmekä koskaan liiku missään – ainakaan reissussa – joten luvassa olisi uusi kokemus. Dohan päivälämpötilojen kohotessa vielä näin lokakuussa meille turhankin korkealle – lähelle 40 astetta – ei ollut ollenkaan huono idea lähteä kierrokselle yöllä. Yön alimman lämpötilan keikkuessa lähellä 30 astetta kierros oli siltikin melkoisen lämmin.

Kaksi henkilöä seisoo ison kellon molemmin puolin ja taustalla näkyy monumentti sekä kaupunkia.
Dohan kaupunkikierroksella

Matkalaukut oli meillä selvitetty jo Helsingissä lopulliseen kohteeseemme Lusakaan asti, eikä Dohan lentokentällä ollut ruuhkia. Suomen kansalaiselle myönnetään Qatariin saapuessa 90 päivän oleskelulupa. Pääsimme lentokentällä suht nopeasti passintarkastuksen läpi ja ulos paikkaan, jossa oppaamme meitä odotti. Dohan yöllinen kaupunkikierros saattoi alkaa.

Doha on Anulle tuttu vuosien takaa, mutta Petri kävi nyt varsinaisesti ensimmäistä  kertaa täällä. Kierros alkoi lyhyellä ajomatkalla vanhaan keskustaan. Dohan kansainvälinen lentokenttä sijaitsee vain noin 10 kilometrin päässä siitä. Liikenteen ollessa yöaikaan hiljaista pääsimme sukkelasti keskustaan.

Souq Waqif

Ensimmäinen varsinainen käyntikohteemme oli vanha markkina-alue Souq Waqif. Tämä erityisesti iltaisin vilkas ja eloisa kauppatori oli näin yöaikaan uinuvan hiljainen – auki oli vain muutama kuppila. Lähes kaikki kaupat ja kojut olivat kiinni. Saimme astella pitkin autioita katuja. Soukin kupeessa kököttivät edelleen tutut kamelit – nyt tosin moninkertaisin joukoin viimekertaiseen vierailuun verrattuna. Haukoille omistettu aukio huokui tyhjyyttään. Itse souk on kaikista käymistämme soukeista kenties kaunein ja viihtyisin.

Iso kultainen peukalopatsas ja moskeija taustalla.
Souq Waqif, Doha

Corninchen bulevardi

Cornichen bulevardi on yli 7 kilometriä pitkä rantakatu. Sen varrelta aukeavat näkymät merenpohjukan toiselle puolelle Dohan uuteen keskustaan. Cornichen alkupäässä on näyttävä keinotekoisessa saaressa sijaitseva Islamilaisen taiteen museo. Rantakatu jatkuu pitkälle uuteen Dohaan, aina Sheraton-hotellille asti, ja se on suosittu lenkkeilyalue – tosin yöllä lenkkeilijät loistivat poissaolollaan.

Valaistu kulmikas rakennus jonka edustalla tie ja sen varrella palmuja
Cornichen varrella on näyttävä Islamilaisen taiteen museo.

Kataran kulttuurikylä

Uuden Dohan puolella tutustuimme supersiistiin ja näyttävään Kataran kulttuurikylään. Tänne on rakennettu muun muassa Colosseumia jäljittelevä amfiteatteri, Pigeon House eli kesykyyhkyille suunnattu ”asuinkompleksi”, taidegallerioita, oopperatalo ja merenkulkumuseo. Katarassa on myös pari moskeijaa, joista kaunein on Sininen moskeija. Alueen kahvilat ja ravintolat ovat yöaikaan kiinni.

Suipon muotoiset ruskeat tornit.
Kataran kulttuurikylän kyyhkystornit
Amfitetaateri sisäpuolelta yövalaistuksessa.
Amfiteatteri jäljittelee Rooman Colosseumia.

The Pearl

The Pearl – ihmisen rakentama keinotekoinen saari – on erityisen komea ilmasta käsin. Alue näyttäytyy kuitenkin varsin erikoisena myös maan pinnalta katsottuna. Se käsittää italialais- ja ranskalaistyyliin rakennettuja komplekseja viihtyisine kanaaleineen. Törmäsimme täällä myös ensimmäistä kertaa ulkoilmailmastointiin. Erään kävelykadun varrelle – terassikahviloiden ja -ravintoloiden luo – on rakennettu maanalaisia ilmastointikanavia. Kanavista puhalletaan viileää ilmaa ylös kadulle. Tämän seurauksena kadun lämpötilaa saadaan laskettua noin kymmenen asteen verran. Kesähelteillä lämpötilojen hätyytellessä 50 astetta keksintö on kullanarvoinen. Testasimme kävelykadun ja huomasimme ihomme vetäytyvän kananlihalle.

Pilvenpiirtäjiä yövalaistuksessa
Pearlin katumaisemaa yöllä
Kanaali, jonka yli menee silta, yövalaistus.
The Pearl, keinotekoinen saari
Kävelykatu, jossa värivaloja
Ilmastoitu katu Pearlissä

Vaikka moni asia jäi varmastikin yöllisen ajankohdan vuoksi kokematta, kannatti silti ehdottomasti lähteä Dohan yölliselle kaupunkikierrokselle. Doha on katu- ja värivaloineen yllättävän valoisa paikka myös yöllä. Yöllä kaupungissa ja siitä otetuissa kuvissa on myös omanlainen, erityinen tunnelmansa. Iso plussa jälleen kerran Dohalle!

Kanaali, jonka yli menee silta, taustalla näkyy puolikuun muotoinen rakennus

Lue myös aiempi postauksemme Qatarista täältä!

Tästä pääset kolmanteen Dohan postaukseemme, jossa juttua luksushotellivierailusta!

  • Qatar
  • 4 thoughts on “Dohan yöllinen kaupunkikierros”

    1. Cilla Maria Travel sanoo:
      10.11.2024 15:51

      Erikoinen ratkaisu lähteä yölliselle kaupunkikierrokselle, mutta miksipä ei! Kauniiltahan tuo näyttää pimeälläkin. Meillä oli 14 tunnin välilasku aamuviidestä iltaan, joten siinä ajassa ehti kierrellä hyvin ja käydä esim. kansallismuseossa, joka oli tosi hieno. Tykkäsin Dohasta kovasti, ja varmasti tulee joskus vielä palattua sinne vähintään välilaskun myötä.

      Vastaa
      1. AnuPete sanoo:
        10.11.2024 15:59

        Hei ja kiitos kommentista! Joo, ajateltiin tosiaan hyödyntää tuo menomatkan yö, kun siinä vaiheessa vielä jaksoi yönkin valvoa. Tuli sitten Petelle kätevästi uusi maa siihen. 🙂 Dohassa on kiva tunnelma ja sopivasti nähtävää – ei käynyt aika pitkästi, vaikka olin (Anu) siellä melkein viikon talvella 2018.

        Vastaa
    2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sanoo:
      11.11.2024 9:28

      Täytyy pitää tämä mielessä. Usein Afrikkaan lentäessä meillä on ollut välilasku Dohassa, niin kannattaahan siitä ottaa ”kaikki hyöty irti”. Koskaan en ole toistaiseksi lentokentältä poistunut. Juuri eilen mietittiin mahdollista eteläiseen Afrikkaan suuntautuvaa matkaa, ja eiköhän sekin todennäköisesti Dohan kautta menisi…

      Vastaa
      1. AnuPete sanoo:
        11.11.2024 11:40

        Hei ja kiitos kommentista! Ehdottomasti kannattaa ensinnäkin lentää Qatar Airwaysillä, on huippulentoyhtiö! Ja jos on pitkä välilasku, on suositeltavaa käydä katsomassa Dohan ihmeitä. Siinä saa uuden maa kätevästi samalla. 🙂

        Vastaa

    Vastaa Peruuta vastaus

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Moikka! Tässä myö ollaan, Anu ja Pete, maailmanvaeltajat. Kiva kun poikkesit sivullemme!

    Voit ottaa meihin yhteyttä! kaikkimaanosa(at)gmail.com tahtinenanu(at)gmail.com pete.rahkonen(at)gmail.com
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok

    Uusimmat artikkelit

    • Autoilu Sambiassa, Mosambikissa ja Malawissa
    • South Luangwan kansallispuisto ja Wildlife Camp
    • Kafuen kansallispuisto ja Kaingu Lodge
    • Dohan yöllinen kaupunkikierros
    • Skotlannin parhaat

    Uusimmat kommentit

    1. AnuPete aiheesta Skotlannin parhaat
    2. Asko ja Marjatta Leppilampi aiheesta Skotlannin parhaat
    3. AnuPete aiheesta Kirgisian pääkaupunki Bishkek
    4. Taajamo Pertti aiheesta Kirgisian pääkaupunki Bishkek
    5. AnuPete aiheesta Kuwait – Lähi-idän nouseva matkakohde?

    Matkassa mukana

    Valokuvausliike Foto forman mainoslogo
    Kuvat.fi sivuston mainoslogo
    Greenlab firman mainoslogo
    Saimaa Cycle Tour tapahtuman logo
    © 2025 Kaikki maanosat | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme