Delhistä lähdimme ilomielin eteenpäin kohti Agraa. Junalippujen ostamisessa sai olla tarkkana, ettei tullut huijatuksi. Hotelliltamme koitettiin myydä meille junalippuja yli kaksinkertaiseen hintaan. Matkatoimistot yrittivät myös kiskoa ylihintaa lipuista. Onneksi olimme lukeneet netistä, mistä liput kannattaa ostaa. Paikan löytäminen vain oli hiukan hankalaa, mutta onnistui lopulta kyllä. Kyseessä oli jonkinlainen Intian valtion virallinen toimisto, joka sijaitsee New Delhin juna-asemalla. Sieltä saimme ostettua oikeanhintaiset junaliput. Meidän piti vain täyttää kaavakkeet ja näyttää passeja. Liput Agraan maksoivat vain n. 4,50e/hlö ilmastoidussa vaunussa.
Agrassa olimme hyvin varautuneita sen suhteen, minkä tuktukin kyytiin hyppäsimme. Luultavasti juuri ne innokkaimmat kuskit, jotka ovat ensimmäisinä turisteja vastassa asemalla, ovat niitä huijareita. Ne siis ohitimme nopeasti. Aseman turisti-infosta sanottiin, että matka hotellillemme maksaisi 100 rupiaa (n. 1,50e). Eräs kuski kuitenkin tarjosi meille matkan hotelliimme 80 rupialla ja lupasi vielä, että maksaisimme vasta, kun olimme oikeasti hotellin pihalla. Tällä kertaa pääsimme perille nopeasti ja ilman kommelluksia.
Hotellimme Taj Resorts osoittautui todella hyväksi paikaksi. Henkilökunta oli ystävällistä ja avuliasta sorttia, ja jos jotakin puuttui huoneesta, saimme ne heti, emmekä 10 tunnin kuluttua, niin kuin Delhin hotellissa. Hotellin katolla oli uima-allas, jossa vietimme jonkin verran aikaa. Uima-altaan vesi oli sopivan viileää, ei liian lämmintä, kuten aluksi pelkäsimme. Päivälämpötilat roikkuivat jatkuvasti 44 asteen tuntumassa, joten viileä vesi toi helpotusta helteeseen. Mikä parasta, Taj Resorts sijaitsee alle kilometrin päässä Agran ja koko Intian hienoimmasta nähtävyydestä, Taj Mahalista. Liput Taj Mahalille järjestyivät hotelliltamme, ja hinta oli sama kuin lippuluukulta ostettaessa ( n. 11e). Ei siis mitään huijausta. Tämä oli hyvä hotelli! Uskaltauduimme täällä jopa kokeilemaan intialaista ruokaa (kuumaa ruokaa tosin vain), koska hotelli vaikutti kaikin puolin siistiltä ja asialliselta.
Taj Mahalin näkeminen oli oikeastaan ainut syy Intiaan tuloomme. Toki olemme nähneet täällä muutakin hienoa, mutta tämä nyt oli se vetonaula numero yksi. Taj Mahal avautuu aamulla kuudelta. Lähdimme matkaan puoli kuusi. Ilma oli jo tähän aikaan aamusta todella kuuma. Päästessämme portille varttia vaille kuusi ihmisiä oli jo valumassa sisään eli portti oli auennut jo ennen kuutta. Onneksi porukkaa ei vielä kuitenkaan ollut kovin paljon alueella. Tunnin parin päästä tilanne olikin jo sitten toinen.
Taj Mahal on Suurmogulien valtakunnan hallitsijan Shah Jahanin rakennuttama mausoleumi synnytyksessä kuolleelle lempivaimolleen Arjumand Banu Begumille. Se on valmistunut vuonna 1653. Taj Mahal oli juuri niin hieno kuin olimme ajatelleetkin. Valkoisesta marmorista tehty luomus kohoaa 171 metrin korkeuteen ja häikäisee kyllä katselijansa. Shah Jahan oli muslimi ja sen vuoksi hän rakennutti Taj Mahalin moskeijan näköiseksi. Suuri kupoli ja neljä minareettia todistavat tämän.
Taj Mahalin päämausoleumiinkin pääsi sisälle. Onneksi tällä kertaa kalliimman lipun ostajille eli ulkomaalaisille turisteille kuului lipun hintaan kengänsuojat, niin ei tarvinnut paljain jaloin kävellä. Näimme sisällä kaksi marmorista tehtyä arkkua. Sisusta oli upea ja koristeellinen. Kuvia arkuista päämausoleumin sisällä ei valitettavasti saanut ottaa. Hautapaikkoja oli sitten lisää muissa kohdin Taj Mahalia.
Taj Mahalilta lähtiessämme paikka oli jo aika täynnä ihmisiä. Sinne todellakin kannattaa mennä aamulla viimeistään kello kuusi! Sitten reilun parin tunnin päästä olimmekin jo valmiita lähtemään takaisin hotellille aamupalalle. Hotellilta jatkoimme myöhemmin aamupäivällä muille Agran nähtävyyksille. Sama tuktuk- kuski, joka oli tuonut meidät edellisenä päivänä juna-asemalta hotellille, haki meidät sovitusti nytkin. Tällä kertaa maksaisimme kyydistä vasta retken jälkeen, joten kuskikaan ei voisi huijata meitä nähtävyyksien suhteen kuten Delhin kuskimme yritti.
Ensimmäiseksi pääsimme näkemään Agran linnoituksen. Tämä linnoitus oli mielestämme huomattavasti Delhin Punaista linnoitusta hienompi ja kauniimpi. Varsinkin linnoituksen sisällä olevat rakennelmat olivat hienompia ja koristeellisempia.
Linnoituksen jälkeen näimme vanhan mausoleumin Chinni Ka Rauzan, jota ei juuri oltu kunnostettu sekä Baby Tajin lempinimen saaneen Itimad-ud-daulah- mausoleumin. Tällä mausolumilla ei ollut ruuhkaa, kaikki ihmiset olivat varmaankin Taj Mahalilla. Tämä mausoleumi oli Taj Mahaliin verrattuna pieni ja vaatimaton, vaikka olihan tämäkin todellisuudessa melkoisen hieno hautapaikaksi.
Sitten kuski vei meidät katsomaan Taj Mahalia joen rantaan. Joki oli tosin aika kuivunut. Näimme Taj Mahalin kauempaa ja takaa, mutta tämä paikka olikin ilmainen. Tämän jälkeen kävimme vielä pakollisissa tyrkytyspaikoissa, eli toisin sanoen paikallisten käsityöläisten yms. tehtailla ja niiden yhteydessä olevissa myymälöissä. Nämä tyrkytyspaikat kuuluvat lähes kaikkien retkien ohjelmaan. Onneksi täällä Agrassa myyjät olivat kohteliaampia kuin esimerkiksi Bangkokissa. Jos emme ostaneet mitään, he vain kiittivät kohteliaasti, että olimme tulleet käymään heidän paikassaan. Saimme poistua paikalta rauhassa. Ehkä he olivat oivaltaneet sen, että jos asiakas ei halua ostaa mitään, niin siinä ei sitten auta suuttua. Lopputulos on kuitenkin sama.
Vietimme Agrassa vajaat kolme päivää. Yhden päivän pyhitimme pitkästä aikaa laiskottelulle. Loikoilimme uima-altaalla ja seurasimme puluja, jotka tulivat harvakseltaan juomaan uima-altaalle. Saimme olla altaalla ihan kahdestaan. Kuuma helle teki ilmasta utuisen, joten aurinkokaan ei ollut niin polttava kuin monessa muussa käymässämme maassa. Uima-allas sijaitsi katolla, ja sieltä saattoi nähdä Taj Mahalin kupolin sekä minareettien huiput. Harmi vain, että Taj Mahal ei ollut iltavalaistu.
Oi ihana rakas Taj Mahal <3 …Olis kiva lukea lisää teidän reiteistä siinä mielessä ett millä ootte esim saapunu delhiin ja mitä kulkuvälineitä käyttänyt matkan tekoon 🙂
Delhiin saavuttiin lentokoneella, kentältä keskustaan Airport Express- metrolla, hotelliamme yritimme etsiä sillä surullisenkuuluisalla tuktukilla ja Delhissä kaupunkikierros autolla oman kuskin kanssa, mutta nuo oli mainittukin tuossa Delhiä käsittelevässä postauksessa. Uusimmassa postauksessa on myös mainittu, että junalla jyskyttelimme Agraan ja sieltä hotellikin löytyi tuktukilla, sekä samainen kuski ajelutti Agran kaupunkikierroksen vielä seuraavana päivänä 🙂
Jepsan 🙂 Mietin vain et millä lentoyhtiöllä ja mistä kaupungista saitte lennot Delhiin? Itse suuntaan loppuvuodesta Aasiaan ja olen löytäny tosi huonoja reittenä so far!
Lento oli suora Pekingistä Delhiin Air Chinalla. Muistelisimme että katsoimme myös vaihtoehtona Hongkongista Delhin lentoa, mutta sitten olisi jäänyt Peking väliin. Shanghaista taitaa myös olla suoria lentoja Delhiin.. Toivottavasti noista on apua.