Jos viettää kaupunkilomaa Moldovan Chisinaussa, on suositeltavaa pistäytyä Transnistrian puolella. Transnistriaa kuvaillaan usein maana, jota ei ole olemassa, tai maana, johon mennessään pääsee tekemään aikamatkan Neuvostoliittoon. Tämä Moldovaan kuuluva alue on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi valtioksi, mutta mikään maa ei ole sen itsenäisyyttä tunnustanut. Transnistrialla on oma lippu ja oma valuutta. Se sijaitsee Moldovan itäosissa Ukrainan rajan tuntumassa. Matka Transnistriaan ei Moldovan pääkaupungista Chisinausta ole kovin pitkä, joten siellä voi helposti käydä yhden päivän aikana.
Matkamme alkoi aamulla hotellilta Chisinausta kohti Transnistrian rajaa. Pysähdyimme matkalla Chisinaun lähettyvillä sijaitsevalla hienolla vanhalla puukirkolla. Kirkon pihassa oli pariskunta tekemässä puutarhahommia.
Chisinausta on Transnistrian rajalle alle tunnin ajomatka. Pääsimme rajan yli todella sukkelasti. Saimme passintarkastuksessa kymmenen tunnin viisumit maahan. Mitään lisämaksuja meidän ei tarvinnut maksaa.
Rajalta jatkoimme matkaa Benderin kaupunkiin. Siellä saimme jaloitella ja tutustua keskustan alueeseen itse. Poikkesimme katsomassa Sheriff-kauppaa. Sheriff on Transnistriassa toimiva yritys, joka omistaa muun muassa huoltamo- ja supermarketketjut.
Benderistä matka jatkui kohti pääkaupunkia Tiraspolia. Tiraspol on pienehkö, alle 200 000 asukkaan kaupunki. Päänähtävyyksiin kuuluvat mm. venäläiset panssarivaunut, Lenin-patsaat, parlamenttitalo sekä sotamuistomerkki vuoden 1992 sodassa kaatuneiden muistolle. Keskustassa komeilee myös Katariina Suuren patsas.
Tiraspol on varsin rauhallisen oloinen kaupunki Chisinauhun verrattuna. Ruokapaikkoja on hiukan vaikeampi löytää. Kannattaa siis etukäteen katsoa netistä paikkoja ja valita niistä mieleisensä. Me menimme Kumanek-nimiseen ravintolaan. Paikka oli viihtyisä, ruoka hyvää ja hintataso edullinen. Kaksi henkeä söi ja joi hyvin 20 eurolla.
Transnistria oli melkoinen kokemus. Vaikka pääsimme rajan yli helposti, sai kuskimme sakot pysäytettyään auton väärään paikkaan. Erään sillan kupeeseen ei ilmeisesti olisi saanut pysähtyä. Siinä sattui olemaan miliisien tarkastuspiste, ja miliisit langettivat kuskille sakkotuomion. Kuski kommunikoi sujuvasti venäjäksi miliisien kanssa, mutta englantia hän ei osannut, joten lopullinen totuus jäi hiukan arvoitukseksi. Näin me asian kuitenkin tulkitsimme. Saimme sentään pysähtyä ottamaan kuvia kyseiselle paikalle. Ihmeellistä säätämistä kyllä, niin täytyy todeta!
Paluumatkalla Tiraspolista pysähdyimme vielä viihtyisälle linnoitukselle. Kyseessä on Turkin sulttaanin Suleiman Suuren 1500-luvulla rakennuttama linnoitus, joka sijaitsee Benderin kaupungissa. Linnoituksella ei ollut muita, joten saimme keskenämme kierrellä siellä.
Transnistrian tilanne on sikäli erikoinen, että vaikka se irtautui Moldovasta vuoden 1992 sodassa, on tilanne edelleen auki. Konflikti on siis ratkaisematta, eihän mikään maa ole Transnistrian itsenäisyyttä tunnustanut. Transnistriaan ei ehkä kannata mennä ominpäin, ainakaan jos ei osaa venäjää. Kokemuksemme perusteella moldovalainen kuski ja opas on hyvä olla mukana. Näin saa täysin rinnoin nauttia Transnistriasta, maasta jota ei ole.
Vaikuttaapa tosi kiinnostavalta kohteelta! Tästä välittyy perinteinen itäeurooppafiilis, se joka alkaa muulta olla jo kadonnut.
Joo, kyllä se oli aika mielenkiintoinen paikka käydä. ?
Just suunniteltiin miehen kanssa parisuhdereissua, mikä voisi ensi vuonna suunnata Chisinauhun ja Transnistriaan! Tänä vuonna käytiin Kiovassa ja Tshernobylissä. Tämä olis jotenkin mukava jatko sille reissulle, sillä tykättiin Ukrainasta paljon.
Menittekö siis vuokra-autolla Transnistriaan?
Hei ja kiitos kommentista! Vuokra-autoa en suosittele Transnistriaan. Me menimme moldovalaisen kuskin kyydissä, ja hänelläkin oli hiukan ongelmia miliisien kanssa. Mielenkiintoinen paikka kyllä kaiken kaikkiaan! Ja Chisinau oli tosi kiva!