Savai’i:n saari on Samoan saarista suurin. Siellä asuu kuitenkin vain noin 43 000 ihmistä. Saarelle pääsee lautalla pääsaarelta Upolulta. Me ostimme Apian hotellistamme (Tanoa Tusitala) kokopäiväretken Savai’I:lle. Hotellin suosittelema opas Alama järjesti laivaliput ja autonvuokrauksen, ja tällä kertaa menimme valmiiksi suunnitellulle saarikierrokselle. Ihan kivaa sekin!
Herätys oli aamuvarhaisella klo 4.30. Apiasta ajaa saaren länsiosissa sijaitsevaan satamaan noin 45 minuuttia, jos liikennettä on vähän. Lauttamme lähti jo kuudelta kohti Savai’i:aa. Kirkkaalla säällä voi seurata auringonnousua lautalta käsin, mutta nyt oli hiukan pilviä haittaamassa näkyvyyttä. Hotellilta olimme saaneet toiveidemme mukaiset aamupalat mukaan, todella hyvää palvelua! Perillä sitten hyppäsimme vuokra-autoon ja riensimme saarikierrokselle.
Ensimmäinen pysähdyspaikka oli Sale’aulan laavakentät. Maan alta on kauan sitten purkautunut tummaa laavaa, joka on jähmettynyt laajalle alueelle. Vihreät kasvit ovat onnistuneet tunkemaan vartensa läpi ylös kohti valoa. Täällä ei aamulla ollut muita kävijöitä, joten saimme pomppia laavakentillä keskenämme.
Seuraava pysähdyspaikka oli merikilpikonnien ruokintapaikka. Tänne piti maksaa pieni muutaman euron sisäänpääsymaksu, jota vastaan sai sitten katsella ja ruokkia kilpikonnia sekä uida niiden kanssa. Kilpikonnat on houkuteltu/tuotu tänne mereltä, ja ne uivat nyt merivesialtaassa syöden ihmisten niille tarjoama papaijaa, joka tuntui olevan niiden suurta herkkua. Muuten ne eivät ihmisten läheisyydestä tuntuneet oikein piittaavan, mutta hedelmä niille kyllä kelpasi.
Kilpikonnien jälkeen suuntasimme puunlatvakävelylle (Canopy walk). Ensin kävelimme hetken viidakossa, jonka jälkeen nousimme jyrkät kierreportaat ylös kohti riippusiltaa. Sillan ylityksen jälkeen tulivat toiset jyrkät portaat, joita pitkin pääsimme puunlatvojen tasolle ja jopa yli. Sieltä olikin sitten huikeat näkymät halki viidakon puun latvuston. Kuvassa näkyvät vihreät kasvit eivät ole siis mitään puskia, vaan korkealla olevien puiden latvoja. Lysti maksoi noin kahdeksan euroa, eikä täälläkään ruuhkia ollut.
Seuraavaksi oli vuorossa Blowholes. Kyseessä on merenrannan kallio, jossa on syviä veteen asti ulottuvia reikiä. Rei’istä suihkuaa sitten kovalla paineelle vesi ylös korkeuksiin aina aaltojen lyödessä sopivasti kohti kallioita. Tännekin oli pieni muutaman euron suuruiden pääsymaksu. Hieno paikka tämäkin!
Viimeinen pysähdyspaikka Savai’i:n saarikierroksella oli kaunis Afu Aaun vesiputous. Tämä on paikka, jonne paikalliset tulevat virkistäytymään. Turisteja ei ollut kuin muutama meidän lisäksemme. Aluksi näytti siltä, että kyseessä olisi ollut vain pari pientä hassua putouksen tapaista puroa, mutta kun kävelee hiukan edemmäs, pääsee varsinaiselle putoukselle, jossa voi uidakin. Vaikka taivaalta ripautti hiukan vettäkin juuri Afu Aaun putouksella oleilun ajan, ei se uimista haitannut.
Savai’ivaikutti saarelta, joka elää vielä omaa rauhallista uinailevaa kiireetöntä elämäänsä. Turistejakin on todella vähän. Täällä näkee possuja ja kanoja juoksentelemassa pitkin teidenvarsia. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että talon tai yhteisön pihalla on avoin talo, jossa perheet kokoontuvat ja nukkuvat öisin. Petoja ja käärmeitä kun ei Samoalla ole, on ulkona yöllä nukkuminen turvallista. Savai’I:iin ja koko Samoaan on helppo tykästyä, kun ihmisetkin vielä ottavat harvat maahan saapuvat matkailijat iloisesti avosydämin vastaan. Samoa on ollut eittämättä yksi vähiten turistisista paikoista käymistämme yli sadasta maasta. Tänne ei moni eksy, mutta me eksyimme, sillä on kiva käydä paikoissa, jotka ovat vielä säilyttäneet alkuperäisyytensä.
Mikähän tuon kilpikonnamestan ajatus on? Ei kuulosta kovin järkevältä, että ne on houkuteltu sinne ruoan avulla – etenkään sellaisen, joka ei niiden luontaiseen ruokavalioon kuulu…
No se on sitä toimintaa pyörittävän perheen elinkeino.
Lähinnä mietin nyt sitä, että onko tuossa takana mitään suojelutoimintaa, sillä kuvien ja Googlen mukaan ei näytä siltä. Kyseessä on kuitenkin vaaraantunut laji, jonka suojelusta on kansainvälisesti sovittu.
Täältä voi lukea lisää Samoan tilanteesta https://www.sprep.org/att/publication/000871_Samoa_turtle_Legislation_review_samoa.pdf.
” keeping a turtle in captivity, except under the authority of a permit for scientific purposes or any
other lawful purpose related to the conservation, health or welfare of that turtle;”
”and so as to not affect their movement and activities”
Jos perhe haluaisi pyörittää kestävää, aidosti suojelulle pohjaavaa elinkeinoa, niin tähän löytyy tuhansia esimerkkejä ympäri maailmaa, joissa eläimiä mennään katsomaan niiden luonnolliseen ympäristöön.
Valitettavasti ei osata tarkemmin asiaan vastata. Yleensä kaikki eläintarhat jätämme väliin, koska niissä eläimet elävät kyseenalaisissa olosuhteissa, mutta sellainen tämä maailma valitettavasti on. Kyseinen paikka kuului valitsemamme retken ohjelmaan tällä kertaa.
Savai’i vaikuttaa maisemiltaan kauniilta ja varsin monipuoliselta! Kivan kuuloinen päiväretki, jonka aikana ehti näkemään paljon. Tuo kilpikonnapaikka tosin kuulostaa kieltämättä todella kyseenalaiselta minunkin mielestäni.
Sitä saari kyllä olikin. Retki oli kyllä aikataulillisesti aika kiireinen, kun paluu oli jo klo 14 lautalla. Kyseenalaisia paikkoja löytyy jopa Suomesta, jossa pandat joutuvat elämään vangittuina tai kaikki muutkin eläintarhojen eläimet ilman luonnollisia elinolosuhteita. Mieluiten näemme itsekin eläimet aina niiden lunnollisissa elinympäristöissään ja vapaina!