200 000 asukkaan pienelle saarivaltiolle Samoalle on Fidziltä vajaan kahden tunnin lentomatka. Tänne ei moni turisti eksy. Maa onkin säilyttänyt alkuperäisyytensä, ainakin vielä. Luonnonkauniit trooppiset saaret tarjoavat matkailijalle ensisijaisesti luontoelämyksiä. Turkoosi meri tuntuu olevan läsnä kaikkialla, vesiputoukset ovat kauniita, luonto vehreää ja värikästä ja paikalliset ihmiset superystävällisiä. Eikö kuulostakin hyvältä lomakohteelta?
Suomesta on Samoalle todella pitkä matka, ja tänne päästäkseen täytyy matkustaa kolmella eri lennolla. Samoan käynti on kätevä yhdistää Fidzin lomaan, joskaan mitään huippuhalpoja lentoja ei näiden kahden maan välillä yleensä ole saatavilla. Paikallinen yhtye toivottaa matkaajat tervetulleiksi elävän musiikin tahdittamana Faleolon kansainvälisellä lentokentällä.
Samoa koostuu useista saarista, joista suurimmat ovat pääsaari Upolu sekä tämän vieressä oleva Savai’I, joka on saarista suurin. Pääsaarella Upolulla sijaitsee maan pääkaupunki, noin 37 000 asukkaan Apia. Apia on ihan hyvä tukikohta Samoalla oleiluun, sillä siellä on eniten palveluita.
Apiassa olevaa Tanoa Tusitala-hotellia voi ainakin lämpimästi suositella. Sijainti on hyvä ja rauhallinen, mutta silti keskustan tuntumassa, huoneet ovat tilavat, ja uima-allasalue ravintoloineen on viihtyisä. Uimaranta ei ole vieressä, mutta viiden minuutin taksimatkan päässä on koko saaren tämän hetken paras snorklauspaikka, Palolo Deep. Alueelle on 5 talan (vajaan 2 euron) pääsymaksu. Palolo Deep on aivan sataman tuntumassa, mutta silti korallit ovat kohtuuhienoja ja vesi kirkasta.
Upolun saarella on paljon muutakin nähtävää. Ehkä hienoin paikka on saaren eteläosassa sijaitseva To Sua Ocean Trench eli suuri maljamainen kuoppa maassa. Paikka on merenrannan tuntumassa, joten kuopassa oleva vesikin on merivettä. Paikasta tulee mieleen Meksikon viidakoissa olevat cenotet, jotka kuitenkin ovat syvempiä, viileämpiä ja makeavetisiä.
Alas veteen pääsee laskeutumaan jyrkkiä portaita pitkin. Ylimääräiset tavarat kannattaa jättää ylös, mutta jonkin pienen vedenkestävän kassin voi helposti tuoda alas. Uiminen on nautinto, sillä raikas vesi virkistää kummasti Samoan kosteassa ja kuumassa säässä.
Upolulla on useita vesiputouksia. Ehkä hienoin on Sopoagan putous. Putouksen lähelle ei pääse, mutta maisemat ovat kauniita, ja suuri putous näkyy upeana vehreän maiseman seassa.
Togitogigan vesiputous on pieni, mutta viihtyisä. Putouksen altaassa on mahdollista uida, ja vesi on mukavan lämmintä, mutta virkistävää, sekä kirkasta. Tälle vesiputoukselle pääsee täysin ilmaiseksi, eikä ruuhkia ole.
Papapapaitain vesiputous on myös kaunis, mutta putousta joutuu ihailemaan aika kaukaa. Samoalla sataa säännöllisesti, joten vesiputoukset ovat aina vähintäänkin kohtalaisen runsaita, vaikkei varsinaisella sadekaudella välttämättä mitään megasateita saadakaan.
Suosittu käyntikohde on myös 1800-luvulla eläneen skottikirjailija Robert Louis Stevensonin kotimuseo. Museoon on noin seitsemän euron suuruinen pääsymaksu. Talon tai osuvammin sanottuna kartanon saa kiertää itsenäisesti tai opastetusti. Huoneiden sisustus on alkuperäisessä kunnossa, ja koko huvila on kaunis. Stevensonin hauta on puolestaan ylhäällä viereisellä kukkulalla, jonne on vajaan tunnin vaellus. Samoan helteillä varmaankin hikinen kipuaminen!
Upolun kuuluisin ranta on saaren kaakkoiskulman Lalomanu Beach. Ranta on kaunis ja valkohiekkainen. Rannalla on vain yksi majapaikka, joten jos haluaa todella rauhallista oleilua Samoalla, voi hyvin suunnata tänne.
Toinen kaunis ranta on saaren eteläosan Sinalei Reef Resort-hotellin pieni vaalea ranta. Itse hotelli näyttää todella viihtyisältä, ja ympäristö on ihastuttava, joten jos haluaa luksusta, on tämä oikea majapaikka. Hotellin alueelle pääsevät myös muut kuin hotellin asiakkaat, joten käydä täällä ainakin vähintään kannattaa.
Piula Cave Pool Upolun pohjoisrannikolla on puolestaan pieni meren lähellä oleva luonnonkiviallas. Itse allas on ihan hieno, mutta se saattaa ainakin loma-aikoina olla täynnä paikallisia lomanviettäjiä. Uiminen täydessä altaassa ei välttämättä houkuttele, mutta hiljaisempana ajankohtana tilanne voi olla toinen.
Samoa ei ole hintatasoltaan erityisen kallis, mutta ei toisaalta hirveän halpakaan. Suomeen verrattuna hinnat tuntuvat kuitenkin edullisilta. Hienoissa ravintoloissa ja hotelleissa saa luonnollisesti maksaa enemmän, mutta edullisempaa on saatavilla, jos lähtee hotellin ulkopuolelle. Taksilla ajelu on myös halpaa. Taksiin mennessä hinta on hyvä kysyä etukäteen. Pääsymaksut nähtävyyksille ovat pääasiassa kohtuullisen alhaiset. Suurimman loven lompakkoon Samoan matkalla tekevätkin lentoliput.
Me tykästyimme Samoaan ja sen luontoon sekä aitoon elämänmenoon. Toisessa Samoan postauksessa keskitymme Savai’I:n saareen, jossa kävimme päiväretkellä.
Onpa harmillista, että tuollainen luonnonkatastrofi on tuhonnut Samoan korallit. Fidzillähän saman teki sykloni, vaikka paljon laajemman pinta-alan Fidzillä tuho ei ilmeisesti ollut aivan täysvaltainen. Silti on ollut varsin hankalaa selvittää, että mitkä alueet selvisivät tuhosta ja millä korallit voivat hyvin.