Kap Verden Salin saarella ei hienojen hiekkarantojen ja tunnelmallisen Santa Marian kylän lisäksi ole kovinkaan paljon muuta tähdellistä nähtävää. Muutamat kohteet on äkkiä kierretty. Vaikka olimme lepolomalla, emme malttaneet sentään koko viikkoa vain levätä! Anun ystävät olivat ostaneet Anulle 40-vuotissynttärilahjaksi retken ”Salin salaisuudet.” (Kiitos vaan Päivi, Niina ja Susa!:)) Lahja oli erittäin mieleinen, ja niinpä lähdimme kiertämään saarta Finnmatkojen neljän tunnin iltapäiväretkellä.
Aluksi otimme suunnan kohti Murdeiran kylää. Kovinkaan montaa suuntavaihtoehtoa ei kylläkään ollut, sillä Salin saaren eteläosissa Santa Marian vieressä sijaitsevilta hotelleilta lähti tasan yksi päällystetty tie kohti saaren pohjoisosia. Murdeirassa pysähdyimme merenpoukamalle. Opas kertoi meille faktatietoa maasta sekä kapverdeläisten elämästä ja kulttuurista. Murdeirassa näimme varakkaampien ihmisten asuntoja. Harmiksemme sää oli hiekkamyrskyn ja pilvien takia utuinen, emmkä nähneet läheistä Leijonavuorta. (Näimme sen kyllä sitten ihan hotellin rannalta selkeämpinä päivinä.)
Murdeirasta matka jatkui Palmeiraan. Palmeira on Salin satamakaupunki. Sen kautta kulkevat kaikki tavarat, kuten elintarvikkeet, jotka saarelle tuodaan muilta vehreämmiltä Kap Verden saarilta sekä mm. Kanariansaarilta. Palmeirassa näimme myös paikallista elämää. Tässä kuvia Palmeirasta.
Seuraavana vuorossa oli Buracona. Täällä merenrannalla oli hienonnäköinen kalliomuodostelma, joka toi hiukan mieleen erään Kaakkois-Australiassa sijaitsevan merenrantapaikan, jossa kävimme kolmisen vuotta sitten. Aallot löivät voimakkaasti mustiin rantakallioihin. Paikallisilla on kuulemma tapana tulla hyppimään kallioilta luonnon muovaamaan altaaseen siihen aikaan vuodesta, kun merenkäynti ei ole niin kovaa, mitä se näin tammikuussa on. Hienoksi tämän paikan tekivät kirkkaat värit, jotka erottuivat utuisesta säästä huolimatta.
Rantakallioiden jälkeen kävimme Salin pääkaupungissa Espargosissa. Mitään nähtävää siellä ei oikeastaan ollut. Espargosissa ei kuulemma ole hotelleja, mutta joitain vaatimattomampia majapaikkoja on tarjolla. Ravintolatarjontakin on heikompi kuin Santa Mariassa. Ajelimme kaupungin läpi ja ylös korkealle kukkulalle, josta näimme koko kaupungin yhdellä silmäyksellä.
Viimeisenä käyntikohteena oli Pedra de Lumen suola-altaat. Paikka sijaitsee sammuneen tulivuoren kraatterissa. Pääsimme uimaan luonnonaltaaseen hyvin suolaiseen veteen. Uiminen 26 % suolaa sisältävässä vedessä tuntui kummalliselta. Koko ajan vain kellutti!
Saarikierros kyllä kannatti, samoin koko Kap Verden reissu. Meille jäi paikasta hyvät fiilikset. Lopuksi vielä koottuna muutama plussa Salin saaresta.
– Hieno, pitkä ja leveä hiekkaranta ja kirkas vesi. Mahtavat aallot!
– Vain vähän turisteja. Rannalla sai todellakin olla rauhassa!
– Santa Marian rauhallinen ja viihtyisä kylä oli mukava käyntikohde ja lähellä.
– Saari on nopeasti nähty, joten saimme keskittyä olennaiseen eli lepäilyyn. Sopi meille tähän kohtaan.
Olette käyneet monissa monipuolisissa kohteissa