Jamaika, Karibianmeren kolmanneksi suurin saari, lepää Karibianmeressä Kuuban eteläpuolella ja Haitin länsipuolella. Jamaikasta tulee monelle ensimmäisenä mieleen vaaleat palmurannat, reggae, rommi ja rento ilmapiiri. Useimmiten Jamaika onkin kaikkea tätä, mutta kohteena Negril on erityisesti juuri tällainen.
Negrilin ehdoton valttikortti on seitsemän mailia pitkä vaalea, kirkasvetinen, loivasti syvenevä ja rauhallinen palmuhiekkaranta. Vesi on mukavan lämmintä ja aallot pieniä heikon tuulen vuoksi, ainakin näin maaliskuussa. Turistit ovat hajaantuneet tasaisen harvasti ympäri pitkän rannan, joten ruuhkia ei ole. Seven Mile Beach on siis oikea unelmakohde rauhaa ja rentoa lomailua hakevalle matkailijalle.
Suomesta pääsee Jamaikalle ainakin vielä tänä talvena suoralla lomalennolla, joka vie matkailijan Montego Bayhin, Jamaikan suosituimpaan lomakohteeseen. Lento Montego Bayhin kestää reilut 11 tuntia ja aikaero on seitsemän tuntia, joten alle kahden viikon matkaa emme Jamaikalle suosittele. Myös reittilennot ovat mahdollisia, mutta silloin matkanteko kestää tietysti pidempään. Jamaika on kuitenkin kohteena niin mainio, että se on joka lentokoneessa vietetyn tunnin arvoinen. Montego Baystä pääsee sitten pikkubussilla Negriliin. Hinta on $25 per henkilö ja bussi heittää matkaajan perille hotellille asti.
Viimeistään Negriliin saapuessa pääsee sitten oikeaan lomatunnelmaan. Pulahdus turkoosin Karibianmeren lämpimään syleilyyn, olut tai drinkki rantabaarissa reggaen soidessa taustalla sekä pieni kävelylenkki pitkän matkanteon jälkeen vaalealla palmurannalla. Viimeistään tässä vaiheessa sitä on niin lomalla!
Negrilissä päivät kuluvat rennosti rantaelämästä nauttien. Baareja ja ravintoloita on tasaisesti pitkin rantaa ja elämä onkin keskittynyt aika pitkälti juuri rannalle. Rannalla liikkuu paikallisia, jotka tarjoavat retkiä tai myyvät jotain. Kannabista kaupataan yleisesti ja siellä täällä leijuu makea haju. Porukka on kuitenkin kohteliasta, ja turistit jätetään rauhaan, kun sanoo vain ”No, thank you.”
Negrilissä on jonkin verran myös paikallista asutusta, mutta se on keskittynyt keskustaan hotellialueiden ulkopuolelle. Kävellen voi tietä pitkin edetä vaikka keskustaan astikin. Samalla matkalla voi käydä Times Square-ostoskeskuksessa, jossa tarjolla on lähinnä matkamuistomyymälöitä. Myös taksilla voi liikkua helposti. Hinta kannattaa sopia etukäteen.
Times Squarea vastapäätä tien toisella puolella on rahanvaihtopiste. Jamaikan valuutta on Jamaikan dollari, mutta myös USA:n dollarit ovat käypää rahaa. Joissain paikoissa voi maksaa myös euroilla. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, etteivät esimerkiksi USA:n dollareilla ilmoitetut hinnat ole kalliimpia kuin Jamaikan dollarien hinnat. Mukaan voi ottaa Suomesta USA:n dollareita ja vaihtaa sitten euroja Jamaikan dollareiksi Negrilissä.
Keskustan toisella puolella Seven Mile-rannan eteläpuolella on paikka, jossa kannattaa käydä illansuussa ihastelemassa auringonlaskua. Rick’s Cafe:hen tullaan auringonlaskun lisäksi katsomaan jyrkänteeltä alas mereen sukeltavia uimahyppääjiä. Paikalle kannattaa saapua jo hyvissä ajoin ennen auringonlaskua, joka on tähän aikaan vuodesta n. klo 18.20. Uimahyppääjien seuraamisen lomassa voi nauttia vaikkapa oluesta, drinkistä tai pikkupurtavasta.
Jokainen halukas voi itsekin kokeilla hyppyä mereen. Tarjolla on 11 m korkea hyppypaikka ja lisäksi on selvästi matalampiakin paikkoja. Korkein paikka, 25 m korkea hyppytorni, on varattu vain paikalliselle uimahyppääjälle, joka singahtaa tornista mereen vähän ennen auringonlaskua. Tunnelmaa tahdittaa paikallinen reggae-yhtye. Juuri auringon laskiessa yhtye soitti Bob Marleyn ”No woman no cry”-kappaletta.
Auringonlasku Rick’s Cafessa on hyvin kaunis näky. Loppua kohti lasku kiihtyy ja näyttää aivan siltä, että aurinko oikeasti tippuisi taivaanrannan taa. Kun aurinko on laskenut, alkavat paikalliset sirkat välittömästi sirkuttaa. Jamaikan sirkkojen ääni kuulostaa kyllä pikemminkin kovalta ja läpitunkevalta piipitykseltä. Sellaista emme ole missään aiemmin kuulleet. Sirkat piipittävät, tuuli tyyntyy, meri kohisee ja ravintoloiden ja reggae-baarien valot syttyvät. Pehmeän lämmin pimeys laskeutuu Negrilin ylle.