Minsk kuuluu sarjaan ”ei niin tavallisia kaupunkikohteita”, ja juuri siksi se onkin niin kiehtova. Täältä ei löydy huippuluokan nähtävyyksiä, mutta toisaalta ei myöskään turistimassoja. Hintataso on edullinen, ja kaupungin uusklassinen arkkitehtuuri on yllättävän viehättävää. Päällisin puolin näyttäisi siltä, ettei kaupungissa muutamaa ostoskeskusta lukuun ottamatta juuri ravintoloita ja kauppoja ole, mutta kun tutkii tarkemmin, löytyy kulissien takaa vaikka mitä.


Valko-Venäjän pääkaupunki Minsk on vain reilun tunnin lentomatkan päässä Helsingistä. Matka taittuu Belavia-lentoyhtiön pienellä suihkukoneella. Lentokenttä sijaitsee noin 30 km:n päässä kaupungin keskustasta. Kentältä voi ottaa taksin, ja majoituspalveluitakin on tarjolla. Keskustaan menevä tie on huippukunnossa. Se halkoo maaseutua ja kestää jonkin aikaa, ennen kuin saavutaan edes esikaupunkialueelle.
Minskissä on joitain hotelleja, mutta eniten on tarjolla huoneistotyyppisiä majapaikkoja. Keskustan alueella kaksion saa 50 eurolla yö, ja itse voi kokkailla sapuskaa, jos niin haluaa. Vaihtoehtoisesti voi mennä ulos syömään. Keskusta on täälläkin paras paikka majoittua, sillä näin pääsee kätevästi kävellen liikkumaan paikasta toiseen, ja myös välillä voi käydä majapaikassa päivän aikana.

Minskissä on helppo liikkua kävellen paikasta toiseen. Liikenne on melko vilkasta, muttei kaoottista. Suojateitä sekä isojen teiden ali vieviä alikulkutunneleita on joka puolella, joten liikkuminen on turvallista. Välimatkat nähtävyyksien välillä ovat kohtalaisia. Vaikka Minskissä mielellään kyllä kävelee ja periaatteessa lähes kaikille nähtävyyksille voikin kävellä, on mukava välillä mennä joko taksilla, bussilla tai metrolla. Kaikki nämä ovat suomalaisittain edullisia. Taksimatka keskustan alueella maksaa viitisen euroa, metrolippu 26 senttiä ja bussilippu 24 senttiä. Liikkumiseen ei täällä siis todellakaan kulu paljoakaan rahaa.


Minskin metro koostuu tällä hetkellä kahdesta linjasta. Kolmas linja on rakenteilla. Lipun voi ostaa aseman kioskista ja rahaa vastaan saa poletin, joka syötetään automaattiin. Tosin automaatin ovet ovat koko ajan auki, mutta vartiointi pelaa. Asemien nimet lukevat seinien metrokartoissa sekä valkovenäjän että englannin kielellä, ja lisäksi metroissa on selkeät kuulutukset, joista kyllä käy hyvin selväksi seuraava pysäkki, vaikkei valkovenäjän kieltä osaakaan. Metrolla meneminen on siis helppoa.


Bussilippuja puolestaan voi ostaa ulkona olevista kioskeista. Lippu leimataan bussiin mennessä. Sekä bussit että metrot näyttävät olevan hyvin suosittuja, ja niissä saakin usein varautua seisomapaikkohin.
Äkkiseltään saattaa tuntua siltä, ettei Minskissä ole paljon nähtävää, mutta kun asiaa alkaa tutkia tarkemmin ja kun kaupunkiin tutustuu, löytyykin sieltä yllättävän paljon mielenkiintoisia käyntikohteita. Puistoja, puutarhoja, patsaita, monumentteja, museoita, kirkkoja ja aukioita, siinä lyhykäisyydessään Minskin nähtävyystarjonta. Eikä pois voi sulkea vaatimattomien julkisivujen takaa paljastuvia ostoskeskuksia, kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Minskissä on selvästi havaittavissa tämä vanha neuvostoliittolainen tyyli. Mainonta on olematonta (lukuun ottamatta moderneja ostoskeskuksia) ja kaupat ja ravintolat ovat usein kätkettyinä pimeiden julkisivujen taakse. Paikat pitää joko tietää tai sitten niihin täytyy vain eksyä.

Seuraavassa Minskin nähtävyystarjontaa.











Minskissä toimii myös kuuluisa Valko-Venäjän kansallisooppera ja -baletti. Liput ovat pilkkahintaisia ja varaus onnistuu netin kautta. Lippuja saa myös ovelta. Esimerkiksi halvin lippu Carmen-oopperaan maksaa vain kaksi euroa, ja hiukan paremman istumapaikan saa jo viidellä eurolla. Täällä siis kannattaa oopperaan tai balettiin tulla jo pelkkien halpojen hintojen vuoksi.


Ooppera on Minskissä lähes must, mutta niin on myöskin puistoissa kävely. Kesä lienee puistojen kannalta paras ajankohta matkustaa Minskiin, mutta kyllä syksylläkin aurinkoisen sään sattuessa niissä viihtyy hyvin. Keskustan Gorkin puisto on kuuluisimpia. Voiton puisto on myös merkittävä puisto, sillä siellä kohoaa sankarikaupungin muistomerkki. Monumenttia ympäröi Suuren isänmaallisen sodan museo.




Minsk on silmiinpistävän siisti kaupunki. Roskiksia näkyy kaduilla siellä täällä, roskia kaduilla sen sijaan ei ollenkaan. Rakennusten yleisilmekin on todella siisti. Keskustan ulkopuolen rakennukset ja alueet näyttävät myöskin olevan ihmeen siistejä. Kulkukissoja ja -koiria näkyy hyvin vähän, samoin kerjäläisiä tai humalaisia.



Ruokapaikkoja Minskissä löytyy joka lähtöön. Ravintoloita ja kahviloita on ostoskeskuksissa sekä joka päätien varressa. Osaa paikoista ei tahdo oikein huomata, mutta kun aikansa Minskissä liikkuu, oppii kyllä katsomaan sillä silmällä rakennusten alakertoja niin, että kyllä sieltä ravintoloita alkaa löytää. Tarjolla on hyvinkin huokeita paikkoja, joissa lounas tai illallinen irtoaa muutamalla eurolla. Sitten on hienoja ruokapaikkoja, jossa ruuasta saa pulittaa monin kerroin enemmän, jopa 20-30€. Myös keskihintaisia ravintoloita on tarjolla. Kaikkea siis löytyy.


Lopuksi vielä Minskin plussat ja miinukset.
+ Lyhyt suora lento Suomesta Minskiin
+ Mielenkiintoinen ja edullinen kaupunkikohde
+ Ei turistimassoja
+ Turvallinen kohde
+ Kaupungin yleisilme on siisti ja hygieniataso hyvä.
+ Helppo liikkua paikasta toiseen
+ Hyvin toimiva metro
+ Ihmiset pääosin ystävällisiä ja avuliaita
+ Kuuluisat ja edulliset ooppera- ja balettiesitykset
– Ei suuren luokan nähtävyyksiä
– Englantia ei puhuta kovin yleisesti.
– Ravintoloita ja kauppoja ei aluksi tahdo kaupungista löytää.
– Uusien ruplien rinnalla käytössä ovat edelleen vanhat ruplat. 1 uusi rupla = 10 000 vanhaa ruplaa.


On kyllä ällistyttävän siistin näköistä. Minsk olisi kyllä ihan kiinnostava kohde vierailla joskus, sen verran olen dokumentteja kyseiseen maahan littyen katsonut…
Oli kyllä miellyttävä ja kiinnostava kohde, suosittelen!