Sint Maartenin (tai Saint-Martinin) troopinen saari valikoitui matkakohteeksemme kiertäessämme Karibiaa saarihypellen. Tämä trooppinen saari on jaettu Alankomaiden ja Ranskan kesken, ja siellä asuu yhteensä noin 71 000 asukasta. Sitä kutsutaan hollannin kielessä Sint Maarteniksi ja ranskaksi Saint-Martiniksi. Saari on tullut tunnetuksi erikoisesta hiekkarannasta Maho Beachistä. Ranta on lentokonebongareiden paratiisi.
Mahon ranta on maailmankuulu paikka nähdä laskeutuvia ja nousevia lentokoneita lähietäisyydeltä. Saaren kansainvälinen lentokenttä sijaitsee nimittäin aivan rannan vieressä. Lentokoneiden on laskeuduttava rannan yli aivan sen vieressä alkavalle kiitoradalle. Mitä isompi kone, sen lähempää auringonpalvojia, meressä polskivia uimareita ja käsiään ylös kohti lentokonetta kurottavia ihmisiä se laskeutuu. Ei ihme, että isoimpien lentokoneiden laskeutuessa iltapäivän tunteina ihmisiä saapuu rannalle eniten.
Koneiden laskeutuminen rannalla olijoita hipoen ei ole ainoa ihmetystä ja hilpeyttä aiheuttava seikka Maho Beachillä. Moni haluaa kokea myös lentokoneiden lähdön aiheuttaman sekamelskan. Suihkukoneiden aloittaessa lähtökiihdytystä synnyttävät moottorit sellaisen ilmavirran ja hiekkamyrskyn, että kevyemmät yksilöt voivat jopa lentää mereen. Itsekin hieman kokeilimme suihkumoottorien antamaa ilmavirtakyytiä. Kyllä siinä hiekanmurut nipistelivät ihoa ja jalat veivät vikkelää tahtia kohti Karibianmerta lentokoneen kiihdyttäessä kiitoradan päässä moottorit jylisten!
Mahon rannan kupeessa sijaitsee Sonesta Maho Beach-hotelli, jossa yövyimme Saint-Martinilla ollessamme. Pitkän reissun lomassa oli mahtavaa päästä nauttimaan tämän hienon all inclusive-hotellin puitteista ja palveluista neljän päivän ajan. Isot rinkat selässämme marssimme hienon hotellin aulaan ja saimme ensimmäisenä siemailla aitoa shamppanjaa, samalla kun vastaanottovirkailija kirjasi meitä sisään hotelliin. Sonesta Maho Beach on kiistatta ollut tämän reissun tähänastisista paikoista tasokkain.
All inclusivessa piti tietenkin heti päästä herkuttelemaan lounasbuffettiin. Syöminen näin pitkällä budjettimatkalla voi nimittäin aika ajoin olla vähän kehnoa. Lattareissa sai sentään ravintoloissa syödä kohtuuhinnalla, mutta Karibian saarilla roskaruoka tai kaupan raaka-aineista kyhätty ”edullinen” illallinen on ollut houkuttelevin vaihtoehto. Kokkaaminen on tosin ollut ihan mukavaa ja piristävää vaihtelua. Ruoka vain on Karibialla kaupoissakin todella kallista, ja edullisiin vaihtoehtoihin tyytyminen on yksipuolistanut annoksia melkoisesti. Mutta kuten sanottu, nyt saimme nauttia laadukkaita aterioita neljän päivän ajan. Lautaselle eivät enää kelvanneet leipä, riisi tai ranskalaiset perunat. Sen sijaan kokolihaa, kalaa sekä erilaisia kasviksia ja maittavia jälkiruokia kului nyt enemmän.
Buffet-ravintolan lisäksi Sonesta Maho Beachiltä löytyy muutama a la carte-ravintola. Laavakiviravintolaa lukuun ottamatta pysyttelimme kuitenkin buffet-puolella, sillä siellä sai mahan varmimmin täyteen. Pienestä kahvilasta otimme usein aamukahvit rannalle. Kuntosalilla saatoimme puolestaan käydä tekemässä pientä aamujumppaa pitkästä aikaa, olivathan reissun ainoat treenit olleet korkeanpaikan vaellukset Kolumbian ja Perun Andeilla sekä uima-altailla silloin tällöin tekemämme kehonpainokuntopiirit.
Notkuvien herkkupöytien lisäksi Sonesta Maho Beachillä on viihtyisä uima-allasalue. Paikkojen varaaminen on kielletty, mutta silti pyyhkeitä näkee aurinkotuoleissa jo aamuvarhaisesta lähtien. Allasbaari tarjoilee juomia päiväsaikaan. Iltarientoja varten hotellin aulan vieressä on kasinobaari. Kolmas paikka juomien tarjoiluun on Laavakiviravintolan baaritiski. Ohjelmaa hotellilla järjestetään päivittäin. Päivällä saattaa uima-altaalla olla vesijuoksua, illalla koko perheelle suunnattua ohjelmaa puutarhassa.
Koska hotelli sijaitsee käytännössä Mahon Beachillä, käyvät vieraat rannalla katsomassa nousevia ja laskeutuvia lentokoneita sekä tietenkin pulahtamassa turkoosin Karibianmeren keinuvissa aalloissa. Ranta on monena päivänä päiväsaikaan melko ruuhkainen, sillä saarella pysähtyvistä Karibian risteilijöistä tulee turisteja katsomaan tätä kuuluisaa rantaa. Joinain päivinä ranta on selvästi hiljaisempi. Siitä voi päätellä, että sinä päivänä ei Philipsburgin satamaan ole saapunut Karibian risteilijöitä.
Itse Saint-Martinin saarikierros jäi meillä hieman vaillinaiseksi, vaikka kävimme kyllä all inclusive-hotellin ulkopuolellakin. Ihan ensimmäisen yön vietimme Ranskan puolen pääkaupungissa Marigotissa, ja viimeisenä päivänä pistäydyimme Saint-Martinin pohjoisosissa Orient Bayn rannalla. Rannalla olevan ränsistyneen hotellin rauniot muistuttavat edelleen vuonna 2017 riehuneesta Irma-hurrikaanista, jonka on sanottu olleen pahin saarelle koskaan iskenyt luonnonkatastrofi.
Lue myös naapurisaari Anguillan postauksemme!
Tuo ranta on kyllä sellainen, joka olisi joskus hauska nähdä.Todennäköisimmin se tulee olemaan jonkun risteilyn yhteydessä, vaikka se tietysti varsin ruuhkainen silloin onkin. Sen verran hankalaa taitaa siirtyminen saarten välillä olla.
Suosittelemme! Omatoimisesti pääsee St. Maartenille varsin helposti vaikka suoraan Amsterdamista, Pariisista tai muilta Karibian saarilta, sillä St. Maarten on jonkinlainen keskus, jonne on paljon lentoja. Me lensimme sinne suoralla lennolla Curaçaolta, ja jatkoimme suoralla lennolla St. Kittsille. Risteily on toki vaihtoehto, mutta vierailu jää lyhyeksi, ja on tuurista kiinni, mitä lentokoneita juuri silloin laskeutuu.