Kolumbian pääkaupunki Bogota sijaitsee Andien vuorilla noin 2600 metriä merenpinnan yläpuolella. Bogota on valtava, sillä siellä asuu noin kahdeksan miljoonaa ihmistä. Ensivaikutelma kaupungista ei ole kovin hyvä, sillä päästäkseen keskustan alueelle joutuu ajamaan läpi ruuhkien, ja matkanteko voi kestää tuskastuttavan pitkään. Bogotasta löytyy kuitenkin viihtyisiäkin alueita sekä paljon nähtävää.
Hyvä yöpymispaikka Bogotassa on esimerkiksi Parque 93:n läheinen alue. Täältä löytyy ravintoloita, kahviloita, kauppoja ja apteekkeja. Nähtävyydet tosin ovat melko kaukana, mutta taksilla on helppo liikkua paikasta toiseen. Matka Bogotan keskusaukiolle (La Plaza Mayor tai La Plaza de Bolivar) kestää liikenteestä riippuen noin 20-30 minuuttia ja maksaa muutaman euron. Liikkeelle lähtiessä kannattaa varmistaa, että taksimittari on päällä, ja että aloitusmaksu on kohtuullinen (alle euron).
Bogotan keskusaukiolla (Plaza Mayor/ Plaza de Bolivar) on monia merkittäviä rakennuksia, kuten hallintorakennuksia ja suuri katedraali. Aukion keskellä komeilee vapaustaistelija Simon Bolivarin patsas. Presidentinlinna on myös kivenheiton päässä.
Bogotassa on useita museoita, joissa kannattaa käydä. Kuuluisin on Kultamuseo, jossa on nähtävillä maailman suurin kulta-aarteiden kokoelma. Museoon on noin euron suuruinen pääsymaksu. Sunnuntaisin sisään pääsee ilmaiseksi.
Toinen suosittu museo on Boteron museo, jossa on Kolumbian kuuluisimman taiteilijan, Fernando Boteron maalauksia. Maalauksissa esiintyy ihmisiä, eläimiä ja hedelmiä, kaikki pulleita. Tämän Medellinissä vuonna 1932 syntyneen taidemaalarin ja kuvanveistäjän patsaita on nähtävillä muun muassa Medellinissä Boteron aukiolla, täällä Bogotan museossa niitä on muutama. Tähän museoon on ilmainen sisäänpääsy.
Kolmas hieno museo on Bogotan poliisimuseo. Tämäkin museo on ilmainen. Museossa on esillä kaikenlaista Kolumbian pollisityön historiaan liittyvää rekvisiittaa poliisiajoneuvoista ja aseista kuuluisimpien rikollisten kuviin. Huumeparoni Pablo Escobar on tietenkin myös edustettuna museossa. Lasivitriinissä on muun muassa Escobarin tavaroita.
Ehkä vaikuttavin käyntikohde on Monserrate-vuori, joka kohoaa noin 3150 metrin korkeuteen keskustan ollessa noin 2640 metriä merenpinnan yläpuolella. Vuorelle pääsee kipuamaan jalkaisin, mutta helpoin tapa on nousta sinne joko kaapelihissillä tai köysirataa pitkin. Köysirata-asemalle on keskusaukiolta reilun kahden kilometrin kävelymatka. Edestakaisen matkan hinta on reilut viisi euroa. Matka ylös kestää noin viisi minuuttia. Ruuhkiin saa ainakin viikonloppuisin varautua.
Vuorella on näköalapaikkoja, joista saa jonkinlaisen käsityksen Bogotan suuruudesta. Aamupäivällä on usein parempi sää kuin iltapäivällä, joten ylös kannattaa mennä ajoissa. Maisema on tosin ilmansaasteidenkin takia usein utuinen, ja näkyvyys ei ole paras mahdollinen.
Ylhäällä on myös kahviloita sekä turistikrääsää ja erilaisia ruokia myyvien kojujen kuja. Vaikka Bogota ei ole ulkomaisten matkailijoiden suuressa suosiossa, löytyy täältäkin turisteille suunnattuja juttuja. Tämä paikka onkin viikonloppuisin ja arkipyhinä kolumbialaisten kansoittama. Hintataso on suomalaisittain melko alhainen, sillä esimerkiksi kahvikupin saa alle eurolla.
Vuorella on lisäksi kirkko, jonne pääsee sisälle. Poliisit ja ensiapuryhmät päivystävät alueella. Kävellä kannattaa rauhalliseen tahtiin, sillä korkeus merenpinnasta on jo sitä luokkaa, että herkimmille voi tulla huono olo liian kovasta vauhdista. Kojuista voi ostaa kokalehtiteetä, joka auttaa vuoristotaudin oireisiin. Kokalehtiteellä on todettu olevan paljon muitakin terveysvaikutuksia.
Kuten sanottu, Kolumbia on iso maa ja nähtävää riittää. Monesti kuulee sanottavan, että jos aikaa ei ole, kannattaa Bogota sivuuttaa. Tässä voikin olla perää, ainakin jos ei miljoonakaupungeista välitä. Toisaalta, museoissa viihtyvän kannattaa sisällyttää Bogota Kolumbian matkaohjelmaan. Bogota voi myös kätevästi olla joko matkan ensimmäinen tai viimeinen kohde, sillä sieltä on lentoja moniin maihin. Bogotan-matkalla kannattaa huomioida myös sää. Korkean ilmanalan vuoksi sää on pilvisyyden sattuessa viileää, ja sateitakin saadaan. Lämpimät ja sateenpitävät vaatteet ovat siis tarpeen!
Hyvä tietää, että Bogotassakin kannattaa viipyä pari päivää. Nuo ilmaisen sisäänpääsyn päivät museoihin ovat muuten itselleni niitä päiviä, kun en varmasti kyseisessä museossa käy. On nimittäin niin, että tuollaisina päivinä ihmisten määrä on kaikkein suurin ja toisaalta pääsymaksut usein alhaisia. Kokateetä on tullut juotua aika paljon Perusssa, mutta täytyy todeta, että ei sen maku kovin erityinen ole, vaan normaalit teet ovat parempia.
Tuolla Kultamuseossa oli aika paljon ihmisiä, vaikka ei ollut ilmainen päivä, kun olimme siellä. Noissa kahdessa muussa museossa sen sijaan oli hiljaista, vaikka olivat ilmaisia. Riippuu paljon museosta siis. 😊
Toki usein on niin, että ilmaisissa museoissa on keskimäärin rauhallisempaa. Jos väkeä olisi paljon, eivät ne olisi ilmaisia. Suosituimmissa ja tämän vuoksi maksullisissa museoissa porukkaa on enemmän. Näissä se ”ilmainen” päivä on yleensä se ruuhkaisin.
Totta. Täällä Asunciónissa kävi taas niin, että satuttiin ”vahingossa” museon synttäripäivänä vierailulle, ja oli siksi ilmainen sisäänpääsy 😅 Rauhallista oli. Turisteja täällä on vain kourallinen, eikä paikallisia näköjään kiinnosta. 😊
Monserrate-vuori vaikuttaa hienolta käyntikohteelta, vaikka näkyvyys ympäristöön ei olisikaan parhain. Tämän postauksen perusteella Bogotasta saa kyllä ihan hyvän kuvan. 🙂
Joo, meillä tosiaan etukäteen ei ollu odotukset korkealla Bogotan suhteen, mut oli siellä sitten kuitenkin ihan kivaa ja kivoja käyntikohteita!