Wadi Rum on Jordanian eteläosassa sijaitseva kuivunut joenuoma, hiekkalaakso, jota ympäröivät hiekkakivi- ja graniittikalliot. Se on yksi Jordanian tunnetuimmista ja upeimmista käyntikohteista. Wadi Rumissa käy vuosittain noin 160 000 matkailijaa. Tällä hetkellä vierailijoita on maailmantilanteen vuoksi vähän.
Wadi Rum on ollut asutettu jo esihistoriallisista ajoista lähtien. Todisteena tästä ovat muun muassa nabatealaisten jättämät kalliokaiverrukset ja temppelit. Nykyään laaksossa asuu useita beduiiniheimoja. Wadi Rum tunnetaan erityisesti hienoista kalliomuodostelmista sekä punaisesta hiekasta.
Miten matkustaa Wadi Rumiin?
Wadi Rumiin voi tehdä retken Akabasta tai normaalitilanteessa Eilatista Israelista. Toinen vaihtoehto on vuokrata auto Akabasta tai Ammanista ja hurauttaa Wadi Rumiin itse. Tällöin auto jätetään Wadi Rumin kylän vartioidulle parkkipaikalle, ja majapaikan väki noutaa vierailijat täältä. Jos haluaa ajella itsekseen Wadi Rumin aavikkoalueella, on vuokra-auton oltava neliveto. Tällöin pääsymaksu Wadi Rumiin on kuitenkin korkeampi, 25 JOD/auto. (1 JOD = n. 1,3 €) Normiautolla mentäessä pääsymaksu on 5 JOD/hlö. Jordania-passilla tätä viiden dinaarin pääsymaksua ei tarvitse erikseen maksaa. Kolmaskin vaihtoehto Wadi Rumiin matkustamiselle on; majapaikan väki noutaa vieraat tarvittaessa myös Ammanista, Akabasta tai Petralta.
Missä majoittua Wadi Rumissa?
Wadi Rumin kylä ei ole hyvä yöpymispaikka, vakka sieltäkin majoituksia ja palveluita löytyy. Suositeltavaa on yöpyä kylän ulkopuolella, keskellä aavikkoa jossain lukuisista telttakylistä, jonne majapaikan ystävällinen henkilökunta matkaajat nelivetoautollaan kyyditsee. Vastassa on upeiden kalliomuodostelmien keskelle hiekkalaaksoon rakennettu telttakylä, rauhallinen ja maaginen ympäristö, jossa pääsee nauttimaan aavikon taianomaisesta tunnelmasta. Auringonlasku ja -nousu ovat erityisen upeita hetkiä.
Voimme lämpimästi suositella Beyond Wadi Rum -nimistä telttamajoitusta. Beyond Wadi Rumin sijainti on upea. Sen vieressä on pieni kalliokaari, josta näkee auringonnousun. Teltat ovat siistit ja niissä on jopa lämmitys, jota tosin yöllä nukkuessa ei saa pitää päällä. Osassa teltoista on oma kylpyhuone, osassa jaettu. Me maksoimme teltasta, jossa on jaettu kylpyhuone, vain noin 12€/hlö/yö. Meitä oli kolme henkilöä, ja olimme varanneet kolmen hengen teltan, mutta saimme lisämaksutta käyttöömme kaksi kahden hengen telttaa – varsin hyvää palvelua! Rakenteilla oli myös uusia hienonnäköisiä kuplatelttoja. Kuplatelttaa kannattaakin tulevaisuudessa harkita, jos kyseiseen majapaikkaan on menossa.
Mitä tehdä Wadi Rumissa?
Wadi Rumissa voi lähteä aavikkokävelylle ihan yksikseenkin. Matkalla voi bongata kameleita. Beyond Wadi Rum järjesti myös meidän siellä ollessamme maksuttoman iltakävelyn pimeällä aavikolla tähtitaivaan alla. Lounaan sekä illallisen voi ostaa 10-12 JOD:n lisämaksusta/ateria. Aamiainen kuului meillä yöpymisen hintaan.
Kaikki majapaikat tarjoavat aavikkoretkiä. Tarjolla on eripituisia retkiä ja niiden aikana ajellaan aavikkoalueen moniin hienoihin kolkkiin. Myös kamelisafari on mahdollinen. Me valitsimme kolmen tunnin autosafarin ja maksoimme siitä 20 JOD/hlö. Kävimme muun muassa suurella kalliokaarella, Khazalin kanjonissa, punaisella dyynillä sekä kamelileirissä.
Wadi Rumissa on mahdollista nousta myös yläilmoihin kuumailmapallon kyydissä. Tämä lysti on kuitenkin varattava etukäteen. Lintuperspektiivi antaa varmasti toisenlaisen, unohtumattoman näkökulman aavikon kokemiseen.
Minkälainen kokemus on Wadi Rum?
Meille jäi pelkkiä hyviä muistoja Wadi Rumista. Se on varmasti yksi maapallon upeimpia aavikkoalueita ja ehdoton käyntikohde, kun Jordaniaan matkustaa. Ystävälliset paikalliset tekevät kaikkensa, jotta Wadi Rumista jäisi vierailijoille erityisen mieleenpainuva ja muistorikas kokemus. Erityisesti tässä maailmantilanteessa, kun matkailijoiden määrä Jordaniassa on naapurimaan sodan vuoksi romahtanut, on jokainen vieras heidän kannaltaan arvokas.
Tästä linkistä pääset ostamaan tai lukemaan lisätietoja postauksessa mainitusta Jordania-passista.
Jordaniassa kävimme myös Petralla, katso postaus tästä!
Wadi Rumissa olisi joskus mukava päästä käymään, on ihan pakollinen kohde, kun joskus Jordaniaan päädymme. Jordania vaikuttaa Lähi-Idän kiinnostavimmalta kohteelta. Erityisesti tuosta kaaresta tuli muuten mieleen Utah ja Archesin kansallispuisto Yhdysvalloissa, josta myös pidimme kovasti
Juu, Jordaniaa voidaan suositella! Luonnonpuistot kyllä kiehtovat, niin USA:ssa, Jordaniassa kuin muuallakin. Arches NP:n ja Wadi Rumin välillä on jotain yhtäläistä, samoin Monument Valley Arizonassa muistutti hiukan Wadi Rumia.
Jordaniassa ja Wadi Rumin alueella käynnistä tulee näinä päivinä kuluneeksi 10 vuotta. Asuimme Beit Ali Lodge Camp-alueella, jossa telttamajoituksen lisäksi oli tarjolla pieni huone rivitalomaisessa savirakennuksessa. Wadi Rumin hiekkalaakso oli mielenkiintoinen tutustumiskohde ja siihen aikaan siellä oli vielä erämaan tuntua, sillä emme törmänneet muihin ryhmiin aavikolla ajellessamme pienen ryhmämme kanssa.
Mukava kuulla kokemuksia paikasta niinkin kaukaa. Meillä sattui kyllä ajankohdallisesti hyvään saumaan tuo reissu (omalta kannaltamme), kun nytkään siellä ei tosiaan ruuhkissa tarvinnut pyöriä.
Harmi vaan, että paikallisten kannalta turistien puuttuminen ei ole ollenkaan hyvä juttu.
Olimme Jordaniassa vuonna 2012, kun täytin 30 vuotta. Ratsastimme Wadi Rum-aavikolla kameleilla 4 tuntia teltoille, jossa yövyimme. Se oli upea kokemus, mutta kroppa oli aivan jumissa ratsastusreissun jälkeen. Seuraavana päivänä onneksi tulimme autokyydillä takaisin kylään.
Wau! No tuo on varmasti ollut ikimuistoinen kokemus. Meillä oli autokyyti molempiin suuntiin, mutta jonkun kameliretken tuolla olisi kyllä voinut tehdä, jos olisi ollut enemmän aikaa.