Englannissa sattui olemaan hyvä sää koko luokkaretkemme ajan. Aurinko paistoi kutakuinkin kirkkaalta taivaalta joka päivä. Sateista ei ollut tietoakaan. Parina aamuna oli hiukan usvaa, mutta se hävisi pian ja aurinko pääsi lämmittämään ilmaa mukavasti. Muistan, kun olimme Peten kanssa Englannissa nelisen päivää toukokuussa 2010, olivat kelit huomattavasti harmaammat ja kylmemmät. Olin nytkin varautunut viileään ja sateeseen. Tällä kertaa tarvitsin toppatakkia vain iltaisin. Aurinkolasit olivat ahkerassa käytössä. Sateenvarjo oli koko reissun ajan laukun pohjalla.
Lontoo-päivän ja kouluvierailun lisäksi ohjelmassa oli yhtenä päivänä vierailu Heverin linnaan. Menimme linnaan bussilla, jonka olin varannut porukalle etukäteen Suomesta käsin. Matka kesti alle tunnin. Bussi valitsi menomatkalla kiemuraisen mutta kauniin maisemareitin. Ajelimme halki maaseudun ja näimme pieniä kaupunkeja ja kyliä. Niityillä ja pelloilla saatoimme nähdä lehmiä, lampaita ja muita kotieläimiä. Paluumatkan reitti hiukan oli suorempi ja nopeampi.
Heverin linna avautuu yleisölle vasta klo 11, mutta me saavuimme sinne jo ennen aamukymmentä. Meille oli varattu opastettu kierros linnassa kymmeneltä. Oli mukava päästä sisään ensimmäisenä ennen muiden kouluryhmien ja turistien saapumista.
Kierros oli mielestäni oikein onnistunut, sillä oppilaat kuuntelivat opasta suurella mielenkiinnolla. Huoneet, joissa kiersimme, olivat hienoja, ja oppaan kertomat historiantarinat mukaansatempaavia. Oppilaat olivat juuri vähän aikaa sitten lukeneet historiassa tapahtumista, joista opas kertoi. Ja mikä parasta, koska he olivat opiskelleet asioita sekä suomeksi että englanniksi, ymmärsivät he opasta. Pari poikaa esitti jopa kysymyksiä oppaalle.
Avainhahmoja oppaan kerronnassa olivat Englannin kuningas Henrik VIII sekä Anna Boylen. Tapahtumat sijoittuivat 1500-luvun alkuun Englannin uskonpuhdistuksen kynnykselle. Anna Boylen, joka asui perheensä kanssa hänen vanhempiensa lempiasunnossa Heverin linnassa, oli kuningas Henrik VIII:n toinen vaimo. Hänet teloitettiin v. 1536 syytettynä aviorikoksesta ja valtiopetoksesta. Henrik VIII:n ja Anna Boylenin tyttärestä tuli Englannin kuningatar Elisabet I.
Täytyy myöntää, että itsellekin teki ihan hyvää pieni kertaus historiasta. Historia ei ole koskaan ollut meikäläisen vahvuusaluetta ja asiat unohtuvat yllättävän nopeasti. Englannin historiaa lienen minäkin opiskellut ala-asteella, mutta niistä ajoista on kohta jo 30 vuotta aikaa. Ei siis ollut ihme, että oppaan kertomat asiat eivät kuulostaneet kauhean tutuilta…