Bakussa vierähtää mainiosti useampikin päivä, sillä kaupungissa on mukavan rento ilmapiiri. Parasta on ihan vain maleksia pitkin kävelykatuja ja idyllistä vanhaa kaupunkia. Missään ei tarvitse sietää nähtävyyksillä parveilevia megaturistiryhmiä, eikä massaturismin mukanaan tuomia muitakaan haittapuolia. Bakun lähettyvillä sijaitsee muutama mielenkiintoinen käyntikohde, joten kannattaa lähteä liikkeelle myös kaupungin ulkopuolelle.
Gobustanin kansallispuisto on lähes pakollinen käyntikohde Bakun matkaajille. Kyseessä on 60 km Bakusta lounaaseen sijaitseva alue, jossa on hyvin vanhoja kivikautisia kalliokaiverruksia. Kaiverrukset ovat peräti 5000-20000 vuotta vanhoja ja kuuluvat Unescn maailmanperintöluetteloon. Piirroksissa näkyy muun muassa sotilaita, tanssijoita, veneitä, soutajia ja erilaisia eläimiä.
Alueeseen kuuluu myös museo, josta opastettu kierros alkaa, ja jossa kerrotaan alueen historiasta. Museon jälkeen siirrytään varsinaisille kalliopiirroksille. Koko kierros kestää puolisentoista tuntia.
Azerbaidzan on kuuluisa myös mutatulivuoristaan. Gobustanissa niitä on jonkin verran, eikä matka kalliokaiverruksilta mutatulivuorille ole kovinkaan pitkä. Loppupätkä pitää tosin ajaa vanhalla Ladan rämällä, ettei uudempi auto kärsi. No, Lada kyllä kulkee ja kestää!
Itse mutatulivuoret ovat tulivuoren kaltaisia luonnonmuodostelmia, jotka purkautuvat harvakseltaan, keskimäärin vain noin 20 vuoden välein. Ne näyttävät pienehköiltä, mutta suurin osa mutatulivuoresta lienee maan alla. Mutatulivuorten vaaleanharmaa muta pulppuaa hauskasti kuplien, mutta mutaa ei sinkoa ohikulkijan päälle. Kengät kyllä tulevat aika mutaisiksi täällä, vaikka maan pinnasta voi päätellä, ettei alueella sada kovinkaan usein.
Yanar Dag on toinen lähellä Bakua oleva nähtävyys, jossa kannattaa käydä. Se sijaitsee vain n. 13 km Bakun keskustan pohjoispuolella, eli itse asiassa se kuuluu Bakuun. Kyseessä on ikuinen tuli, joka on palanut samassa paikassa viimeiset 4000 vuotta. Maan alta tulevat kaasut pitävät liekit niin sanotusti ikuisina.
Vaikka Gobustan ja Yanar Dag ovat eri suunnissa, voi niissä silti vierailla saman päivän aikana. Siltikään retki ei iltaan asti kestä. Matkalla voi pysähtyä ihailemaan kaunista moskeijaa.
Azerbaidzan sijaitsee osin Kaukasuksen jylhillä vuorilla. Kokemukseni perusteella kuitenkin Armenia ja Georgia ovat enemmän Kaukasuksen sydämessä, joten Azerbaidzanissa Kaukasus ei esittäydy aivan niin jylhänä kuin näissä naapurimaissa. En tosin kiertänyt koko maata, ja ulottuuhan Azerbaidzanin korkein huippu kyllä yli 4000 metriin merenpinnasta. Kauniita maisemia tästäkin maasta kyllä löytyy.
Hyvä retkikohde hiukan kauemmas Bakusta ja vuorille on Gabala. Gabalan kaupunki sijaitsee noin 220 km Bakusta luoteeseen, ja matka sinne kestää kolmisen tuntia. Tähän retkeen on siis syytä varata koko päivä. Aluksi maasto on loivasti kumpuilevaa, sitten tie kiemurtelee ylös yhä korkeammalle Kaukasuksen vuorille.
Gabalassa on muun muassa idyllinen järvi. Alkukeväällä vaaleanvihreiden lehtien ilmestyttyä puihin maisemat ovat kauniit, kuin suoraan jostain sadusta.
Alueella on myös vesiputous, joka on melko korkea. Putouksella täytyy kivuta jonkin verran rappusia, mikä käy hyvästä kuntoilusta. Koko putousta ei kerralla näe tai saa kuvattua, mutta paikka on silti ihan hieno.
Gabala on suosittu paikka harrastaa laskettelua, vaikka kausi on suomalaisittain todella lyhyt, vain kolme kuukautta, kestäen joulukuusta helmikuuhun. Kesäaikaan hiihtohisseillä voi mennä ihailemaan maisemia ylös vuorille. Huhtikuussa ylhäällä hiihtokeskuksen huipulla voi nähdä arabituristeja nauttimassa viimeisistä lumenrippeistä. Pulkkamäki näyttää olevan kova sana.
Hiihtohissilippu maksaa viisi euroa, ja sillä pääsee ylös kahdella peräkkäisellä hissillä. Sää voi näin keväällä olla sumuinen, jolloin näkyvyys on huono. Aurinko saattaa kuitenkin välillä pilkottaa ja paljastaa häivähdyksen viereisistä lumihuippuvuorista.
Ennen paluuta Bakuun voi pysähtyä syömään ravintolaan, josta aukeavat kauniit maisemat vuorille. Ruoka on ensiluokkaista
Bakusta voi tehdä retkiä vuorille muuallekin päin maata. Samoin voi lähteä seikkailemaan vaikka naapurimaahan Georgiaan, sillä Bakusta on suora bussiyhteys Georgian pääkaupunkiin Tbilisiin. Armeniassa käyntikin onnistuu, vaikka maiden keskinäiset välit ovat 25 vuoden takaisen sodan takia viileät. Kaukasia on upeaa aluetta, jossa riittää valtavasti nähtävää ja tutkittavaa. Parasta alueella ovat ystävälliset ihmiset, edullinen hintataso, maittava ruoka sekä hienot maisemat. Ei kun matkaan siis!
Olitteko järjestetyillä retkillä vai miten menitte näihin kohteisiin? Mistä ostitte retket?
Olen itse ollut Azerbaidzanissa useamman kerran töiden takia ja sen takia kiinnostaa. Gobustan ja Gabala ovat vielä näkemättä 🙂
Täältä voi lukea omia Azerbaidzania käsitteleviä postauksiani: https://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/category/azerbaidzan/
Hei!
Olin reissussa yksin, ja majapaikkani eli huoneistoni omistaja (tai toisella kertaa hänen kaverinsa) vei minut näihin eri paikkoihin. Kyseessä oli siis tavallaan privaattiretki. Isoja retkibusseja en missään nähnyt, eikä isompia retkenjärjestäjiä näkynyt.
Anu