Wikipedian mukaan Kazakstanin pääkaupunki Astana on maailman toiseksi kylmin pääkaupunki Mongolian Ulan Batorin jälkeen. Saapuessani kaupunkiin 19.10. oli lumi peittänyt maan ja ilma oli hyytävä. Astanassa on mannerilmasto, ja lokakuussa saa olla jo lämmintä vaatetta mukana, jos kaupunkiin mielii.
Astanaan ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta esimerkiksi Aeroflot lentää Moskovan kautta Astanaan. Muitakin reittivaihtoehtoja on, mutta tämä lienee suorin. Ennen huonomaineinen Aeroflot on nykyään maailman johtavia lentoyhtiöitä, joten sikälikin sitä voi lämpimästi suositella. Kokemukseni lentoyhtiöstä vahvistaa tämän.
Astanan kansainvälinen lentokenttä sijaitsee noin 15km:n päässä Astanan vanhasta keskustasta. Uusi keskusta on hieman lähempänä. Matka taittuu bussilla, taksilla tai majapaikan kuljetuspalvelulla, jonka hinta pyörii 10 euron hujakoilla.
Majoittumiseen sopii erinomaisesti juuri tuo vanha keskusta ja erityisesti Respublica Avenuen lähistö, sillä siellä on hyvä valikoima ravintoloita ja kauppoja. Majapaikkoja on myös uuden keskustan alueella, jos haluaa olla lähellä kaupungin kuuluisia maamerkkejä.
Astanaan voi tutustua kävellen, joskin välimatkat ovat melko pitkiä. Kartalla kaikki näyttää olevan lähellä, mutta todellisuudessa saa pistää jalkaa vilkkasti toisen eteen, jos meinaa nähdä paljon yhden päivän aikana. Jos kävely kyllästyttää, voi mennä bussilla. Esimerkiksi bussi numero 10 ajaa juuri tuota Respublika Avenueta pitkin, ja sillä pääsee lähelle nähtävyyksiä. Siltikin saa kävellä jonkin verran, sillä Astana on rakennettu väljästi tilaa säästelemättä. Kadut on suoria ja leveitä, ja rakennukset ovat melko kaukana toisistaan. Monin paikoin talot ovat hieman kaukana teistä, ja erinäisiä aukeita ja muita tyhjiä tiloja on siellä täällä. Kävelykilometrejä siis tulee Astanassa helposti paljon. Siltikin kaupungin kokemiseen ja näkemiseen riittää pari päivää, sillä Astanan ulkopuolella ei ole mielenkiintoisia retkikohteita, ja itse kaupungin nähtävyydet kyllä ehtii parissa päivässä kokea.
Astanan päänähtävyys on ilman muuta Bayterek-näköalatorni. Se sijaitsee uudessa keskustassa. Torni symboloi tarun elämän puuta, jonne lintu on muninut kultaisen munan. Torni kohoaa 97 metriin. Lippu ylös maksaa vain vajaat pari euroa. Ylös mennään hissillä. Näköalapaikka on sisätiloissa. Näköalapaikasta näkee joka puolelle kaupunkia. Sieltä hahmottaa hyvin sen, miten kaupunki on rakennettu. Sieltä voi myös nähdä sen, missä kaupunki loppuu ja villi aro alkaa. Ylhäällä on myös pieni kahvila.
Toinen mielenkiintoinen käyntikohde on Khan Shatyr, 150 metriin kohoava modernia arkkitehtuuria edustava jurttaa muistuttava rakennus. Kyseessä on maailman suurin telttarakennelma. Sisältä löytyy valtava ostos- ja viihdekeskus monine kauppoineen ja ravintoloineen. Kaksi alinta kerrosta on omistettu liikkeille, kolmas kerros ravintoloille ja neljäs kerros huvipuistolaitteille. Hieno ostoskeskus kyllä!
Kolmas paikka, jossa kannattaa Astanassa ollessa käydä, on Astana Expo 2017-maailmannäyttelyn paikka. Iso pallon muotoinen areena sijaitsee keskustan ulkopuolella, mutta sinne pääsee bussilla numero 10. Kävelläkin voi, kuten minä tein, mutta matka on pitkä, eikä kevyen liikenteen väylää ole koko ajan. Lippu sisään maksaa vain n. 3,60€. Näyttelyn teemana on tulevaisuuden energia. Se sijaitsee kahdeksassa kerroksessa, ja ylimmästä kerroksesta on hyvät näköalat ympäristöön.
Muita maamerkkejä ovat esimerkiksi kaksi moskeijaa. Nur-Astana-moskeija sijaitsee lähellä Bayterek-tornia. Hiukan kauempana on puolestaan Hazret Sultanin moskeija, joka on Keski-Aasian suurin moskeija. Ortododoksikatedraali Assumption on myös kaunis kuvauskohde. Se on todella hieno myös sisältä.
Kaupunkikierroksen aikana voi nähdä myös esimerkiksi hienon oopperatalon sekä kukkulalle rakennetun pyramidin muotoisen Rauhan ja sovinnon palatsin sekä tämän ”lähettyvillä” komeilevan Presidentin palatsin. Välissä virtaa Ishim-joki.
Astanassa on lukuisia ostoskeskuksia. Ne ovat jo nähtävyys itsessään. Kuuluisin on tietenkin Khan Shatyr, mutta muitakin on. Expo2017-paikan vieressä on iso upea Mega Silkway-ostoskeskus. Hiukan pienemmätkin ostarit ovat kivoja paikkoja käydä. Ostoskeskuksissa on myös hyvä ravintolatarjonta. Aukioloajat ovat hyvät, sillä monet ostarit ovat auki joka päivä aamukymmenestä iltakymmeneen tai -yhteentoista.
Hintataso on Astanassa varsin edullinen. Sisäänpääsymaksut nähtävyyksille eivät päätä huimaa. Ruoka on edullista, eikä majapaikasta tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Lisäksi liikkuminen on edullista. Budjettimatka tänne onnistuu siis mainiosti. Silti siisteydestä ei tarvitse tinkiä.
Kaiken kaikkiaan Astana on varsin mielenkiintoinen käyntikohde. Kaupunki kasvaa kovaa vauhtia, ja Astanan sanotaankin olevan tulevaisuuden kaupunki. Uusia rakennuksia on nousemassa kuin sieniä sateella. Kazakstanin valtion valtavista luonnonvaroista, kuten öljystä saamia tuloja käytetään nyt uuden rakentamiseen. Astana ei ole aidointa Kazakstania, mutta hieno kaupunki se silti on.
Lopuksi vielä Astanan plussat ja miinukset:
+ Siisti ja turvallinen kohde
+ Mielenkiintoisia nähtävyyksiä
+ Hienot ostoskeskukset, hyvät shoppailumahdollisuudet
+ Edullinen hintataso
+ Ei massaturismia
– Englantia ei puhuta yleisesti.
– Kohde ei ole aidointa Kazakstania.
– Kylmä sää talviaikaan
– Suomesta ei ole suoria lentoja Astanaan.
Me kävimme Astanassa maailmannäyttelyssä heinäkuussa 2017. Silloin oli lämmintä, jopa hellettä välillä ja silloin tällöin ropsahti vesikuuro niskaan. Siellä oli satsattu kukka-asetelmiin ja upeat samettiruusu- ja petuniapenkit värittivät kaupunkikuvaa. Eniten ihastelimme komeita ruohofiguureja, joita oli kymmenittäin.
Hei ja kiitos kommentistasi! Nyt nuo kaikki hienot kukka-asetelmat olivat kuihtuneet kylmän sään vuoksi. Mutta voin kuvitella, miten hienoja ne ovat olleet!