Aarhus, Jyllannin saarella Tanskassa sijaitseva kaupunki on mielenkiintoinen käyntikohde. Tämä vuoden 2017 Euroopan kulttuuripääkaupungin keskusta on vilkas ja eloisa. Kävelykatujen varsilla on runsaasti terasseja ja ravintoloita. Shoppailumahdollisuudet ovat hyvät, vaikka Tanska ei olekaan mikään halvin mahdollinen maa tehdä ostoksia. Vanha katedraali kohoaa korkealle, 96 metriin, ja on maan korkein kirkko.
Kävelymatkan päässä keskustasta on Den Gamle By eli vanhakaupunki. Kyseessä ei ole Tallinan vanhankaupungin tapainen alue, johon voi vapaasti mennä, vaan alueelle on noin 18 euron pääsymaksu. Hintavaa, mutta vanhakaupunki on todella hieno. Sinne on tuotu rakennuksia ympäri Tanskaa, ja rakennukset edustavat 1500-1900-lukuja. Moniin rakennuksiin pääsee sisälle. Rakennukset ovat säilyneet todella hyvin. Vanhassa kaupungissa vierähtää helposti tunti pari, ja enemmänkin.
Jos haluaa tutkia Jyllannin saarta tarkemmin, kannattaa vuokrata auto. Billundin lentokenttä on kompakti paketti ja siksi suositeltava paikka saapua maahan. Finnair lentää päivittäin Billundiin, ja edestakaiset lennot saa reilulla sadalla eurolla. Vuokra-auton saa kentältä alleen nopeasti, ja matka Pohjois-Tanskaan voi alkaa.
Kun on pistäytynyt Aarhusissa ihailemassa vanhoja taloja (ja käynyt Legolandissa), voikin suunnata kohti Pohjois-Jyllantia. Mukaan kannattaa ottaa tuulenpitäviä vaatteita, sillä erityisesti merenrannoilla on erittäin tuulista. Jyllannin niemimaa erottaa Pohjanmeren ja Itämeren toisistaan, ja mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä kapeammaksi niemimaa käy. Lopulta kaksi merta kohtaavat siellä, missä niemimaa päättyy. Tämä paikka on erityisen tuulinen ja aallokkoinen. Kyseessä on Skagen.
Skagenista etelään niemimaan länsipuolella on Lonstrup, jossa pääsee ihastelemaan ja kävelemään hiekkadyyneillä. Tuuli muokkaa tätä maisemaa jatkuvasti. Aurinkolasit kannattaa olla mukana tuulesta pöllyävän hiekan takia. Hieno hiekka pyrkii suuhun ja kenkiin. Dyyneillä on majakka, jonne voi kivuta ilmaiseksi. Tämä on niitä harvoja korkeita paikkoja Jyllannin niemimaalla, sillä alue on todella tasaista.
Länsirannikon puolella on myös Lokken, pieni turistien suosima rantakaupunki. Arkena ja syksyllä paikka on rauhallinen, mutta kesäaikaan matkailijoita käy paljon. Lokken on tunnettu pitkästä hiekkarannasta ja hyvistä tuulista. Oikeastaan koko Jyllannin länsirannikko on surffaajien kannalta hyvää aluetta, sillä aallot ovat mahtavia.
Lokkenin pieni keskusta vaaleankeltaisine taloineen on viihtyisä. Ravintoloita ja putiikkeja löytyy. Mieleenpainuvin paikka on karamellienvalmistuspuoti. Puodissa on kaksi osaa, ja molempiin voi mennä. Ensimmäisessä huoneessa voi seurata karkkien valmistusprosessia, joka näyttää olevan hikistä puuhaa. Toisessa huoneessa voi sitten tehdä ostoksia.
Hieman etelämpänä Jyllannin länsirannikolla on Thyn kansallispuisto. Täällä voi vaeltaa ja nauttia luonnon rauhasta ja hiljaisuudesta. Vaellukset eivät tosin suomalaisittain ole kovinkaan kummoisia, sillä maasto on todella tasaista. Erämaamaisemaa on joissain paikoissa nähtävissä. Metsiä on täällä enemmän kuin Tanskassa keskimäärin. Hyvä puoli on se, ettei itikoita, mäkäräisiä saatikka hirvikärpäsiä ole ollenkaan.
Vaikka Tanska ei ole kuuluisa eläimistöstään, voi Thyn kansallispuistossa nähdä hylkeitä, hirviä ja peuroja. Lisäksi linnusto on runsas. Thistedin kaupunki sijaitsee kansallispuiston alueen ulkopuolella, mutta sen koillispuolella on hyviä lintujenbongauspaikkoja. Kopit ovat hyvin varusteltuja. Eräässä paikassa on jopa kiikareihin yhdistetty näyttö, josta näkee hyvin kaukanakin olevat linnut. Täällä voi nähdä esimerkiksi merikotkia, kyhmyjoutsenia ja monenlaisia muita vesilintuja.
Luonnon sijaan Tanskan hienointa antia ovat vanhat idylliset rakennukset. Niitä löytyy Aarhusin vanhankaupungin lisäksi monesta muustakin paikasta. Niihin voi törmätä puolivahingossa, kun ajelee vain pitkin pienenmpiä teitä ja poikkeaa pieniin kyliin ja kaupunkeihin. Toki netistä löytyy myös tietoa. Yksi tällainen esimerkki on Dronninglundin linna. Kyseessä on keskiaikainen kuninkaallinen asuinpaikka, joka toimii nykyään hotellina.
Jyllannin niemimaalla ovat läsnä meri ja tuuli, koko ajan. Puita ja metsiä on vähän, ja maasto on pääasiassa hyvin tasaista. Tieverkosto on hyvä ja hyvässä kunnossa, joten autoillen tutustuu tähän alueeseen kätevästi. Hintataso on lähellä Suomen hintatasoa, ja esimerkiksi autonvuokraus ja bensan hinta ovat samaa luokkaa kuin kotimaassakin. Jyllanti ei ole kohde, joka vetäisi kovinkaan paljon suomalaisia turisteja, Legolandia lukuun ottamatta. Joissain paikoissa ihmetelläänkin sitä, miten suomalaiset ovat tänne eksyneet. Matkailijoita Jyllannissa kyllä käy erityisesti kesäaikaan, mutta suurin kävijäjoukko saapuu naapurimaista Saksasta, Ruotsista ja Norjasta.